Beleggingsfondsen verslaan beursindex

Mensen die in het eerste kwartaal van dit jaar hebben belegd via beleggingsfondsen zijn beter af geweest dan degenen die rechtstreeks in aandelen hebben gehandeld. Het rendement van de aandelen op de Amsterdamse beurs kwam gemiddeld uit op één procent. Beleggingsfondsen die in dezelfde aandelen belegden kwamen op 4 procent, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ook fondsen die mondiaal beleggen deden het beter dan de markt. Boekte de MSCI-Wereldherbeleggingsindex 6 procent winst, de internationale beleggingsfondsen haalden 10 procent.

Het Damrak kende een turbulent eerste kwartaal. Daarbij was er een duidelijke scheiding tussen `oude' en `nieuwe' economie. De CBS-MIT-index voor hightech fondsen kende een stijging van 16 procent. De financiële waarden scoorden een min van 10 procent.

Ook opvallend was dat kleine en middelgrote beursfondsen het beter deden dan de grote concerns. De index voor niet-AEX-fondsen ging 12 procent omhoog, terwijl de waarde van de 25 grootste fondsen met één procent daalde.

Beleggen in Nederlands vastgoed blijft lucratief. Fondsen die direct daarin beleggen, boekten in het eerste kwartaal een rendement van 7 procent. (ANP)