Beatrix en haar imago

Dat koningin Beatrix kampt met een ernstig imago-probleem, mag als bekend worden verondersteld. Maar dat ze zelfs openlijk wordt uitgescholden voor `haaibaai', `kreng' en `tang', dat is niet eerder vernomen. En dat nog wel in het aprilnummer van het keurige Historisch Nieuwsblad.

Slechts twee van de 152 deelnemers aan een steekproef van het Historisch Nieuwsblad noemen de vorstin `sympathiek'. Een voldoende voor haar werk krijgt de 62-jarige Beatrix nog wel. Mannen geven haar gemiddeld een 6,4. Vrouwen voelen met een 7,5 kennelijk nog een flink stuk solidariteit met hun verheven seksegenote.

Het Historisch Nieuwsblad heeft berekend dat bijna 40 procent van de vrouwen en ruim 50 procent van de mannen vindt dat Beatrix uiterlijk op haar 65ste haar abdicatie moet afkondigen. De monarchie afschaffen hoeft niet: 73 procent wil de staatsvorm overeind houden. Volgens een eerder bekendgemaakte steekproef van RTL vindt 56 procent van de ondervraagden dat Beatrix op haar 65ste met pensioen moet. Zeventig procent van de deelnemers aan deze enquête acht de Prins van Oranje klaar voor het koningschap en is dus kennelijk ook niet tegen voortzetting.

Beatrix zit op 30 april twintig jaar op de troon en niets duidt erop dat ze van plan is af te treden. Bovendien, vindt men in brede kring, zou het voor – de steeds hoger gewaardeerde – Willem-Alexander beter zijn als hij getrouwd is als hij de troon bestijgt. In de omgeving van Beatrix bestaat nog steeds respect voor haar inzet om het koningschap inhoud te geven. (ANP)