Affaire-Peper 1

Peter Hoefnagels (NRC Handelsblad, 23 maart) slaat de plank volledig mis als hij een Raadscommissie vergelijkt met een vervolgingsorgaan met NSB-geurtje. Hij heeft moeite met anonieme verklikkers, maar het blijkt dat hij zijn huiswerk in het geval Peper niet heeft gedaan. Reeds in 1993 waren er financiële problemen rond Peper, reeds jaren geleden diende diens assistent een klacht in, die in de doofpot werd gestopt.

Het is ronduit misplaatst, ja zelfs kinderachtig en denigrerend, om te lezen over `boekhoudersstaat, (beheerst door) kasboek en bonnetjes'. Bedoelt Hoefnagels wellicht dat advocaten geen declaraties schrijven? Accountancy is sinds 1915 een universitaire, postdoctorale opleiding in Rotterdam. Registeraccountants, eerder dan politici, durven hun nek uit te steken om te oordelen over onrechtmatig uitgegeven honderdduizende guldens, en wel op basis van de regelgeving in de rechtsstaat.

Wat is er mis mee als enig boekhouden helpt om de democratie in stand te houden en de integriteit van bestuurders te toetsen?

    • Wim Hartman