Adviseur

Naar het schijnt heeft Johan Cruijff weer eens de verzenen tegen de prikkels geslagen. Hij zou met Ajax gebroken hebben als adviseur, aangezien zijn tips niet werden opgevolgd. Met name zou het gaan om het aantrekken van Piet Keizer als bestuurslid technische zaken en de benoeming van het duo Rijkaard-Krol als coaches. Ik weet niet of de hoge heren bij Ajax zozeer ongelijk hadden, toen zij op deze verlangens van hun destijdse crack niet ingingen. Je kunt met Piet Keizer interessant over voetbal praten, dat is zeker. Het ontbreekt hem niet aan interne voetbalkennis, noch aan originaliteit. Maar de samenwerking met Rijkaard en Krol, hoe had Cruijff zich die voorgesteld? Wie is ervan overtuigd, dat Krol een toptrainer is en wie steekt er zijn hand voor in het vuur dat hij een sluitende combinatie kan vormen met Frank Rijkaard, die rond het Nederlands elftal nog steeds de ideale constructie niet gevonden lijkt te hebben?

Daar komt bij, dat Cruijff geen man voor vrijblijvende adviezen is. Wie hem aantrekt moet hem alle macht geven, anders werkt het niet. Adviseren en vervolgens toekijken hoe zijn tips niet worden gevolgd, dat werkt als een rode lap op een stier. Of je doet niets met hem, of je geeft hem volmacht om de zaak te runnen zoals hij dat wil. Een tussenweg bestaat er niet. Merkwaardig is, dat het zowel bij Ajax als bij Feyenoord intern niet botert. Toen zondagavond jongstleden aan Kees van Wonderen werd gevraagd wat er nu eigenlijk aan de hand was, wist hij eerst niet wat hij zeggen zou: de waarheid of een mistige babbel, welke hem zelf ook de keel zou uithangen. Toch besloot hij tot het laatste. Kees moet nog zes wedstrijden en dan valt het verlossende doek. Mag hij een tikje aan zelfbescherming doen?

Beenhakker erkent dat zijn overwicht op de spelersgroep tanende is. Hij wijt dit terecht aan de omstandigheid dat hij de vertrekkende man is. Zijn opvolger Van Marwijk moet zich meteen na zijn aantreden een kerel van stavast tonen, anders wordt hij onder de voet gelopen. Het is merkwaardig, maar het soevereine Feyenoord van vorig seizoen kan zich geen verslapping veroorloven zonder dat de ploeg ook mentaal in de problemen komt. Intern schijnt het te wemelen van de woorden, welke niet door daden worden gevolgd. Zodat iedere nieuwe coach blanco moet beginnen.

    • Herman Kuiphof