Ziekenhuizen werven personeel in Zuid-Afrika

Het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag en het VU-ziekenhuis in Amsterdam gaan buiten de Europese Unie op zoek naar personeel. Zij willen via uitzendbureau Randstad zo'n vijftig verpleegkundigen uit Zuid-Afrika voor een periode van ongeveer anderhalf jaar in Nederland laten werken.

De ziekenhuizen proberen zo het toenemende personeelstekort tegen te gaan. De verplegers komen naar Nederland, zodra het ministerie van VWS officieel toestemming heeft gegeven. De ziekenhuizen betalen de inwoning en taalcursussen. Na een stage van drie maanden kunnen de verplegers beginnen; het project begint waarschijnlijk op 1 september.

,,We hebben al geruime tijd vijftig vacatures in de verpleging'', aldus medewerker E. Lenoble van het MCH (Westeinde-ziekenhuis). ,,Het is vrijwel onmogelijk om genoeg personeel te vinden, dus moeten ze van ver komen.'' Het werven van personeel binnen de Europese Unie levert niets op, aldus Lenoble. ,,Bovendien is het taalprobleem daarbij groter dan wanneer we mensen uit Zuid-Afrika halen.''

Het ziekenhuis hoopt zeker veertig Zuid-Afrikaanse verplegers aan te trekken. Het medisch centrum heeft al langer toestemming van het ministerie van VWS om nog eens vijfentwintig buitenlandse verplegers voor korte tijd naar Nederland te halen. Op 1 september beginnen er negen Surinaamse verplegers en er loopt een wervingsproject op de Filipijnen. Lenoble: ,,Het zijn lapmiddelen, maar we hebben weinig keuze meer.''

Het VU-ziekenhuis hoopt met het project tenminste vijfentwintig Zuid-Afrikanen aan te trekken. ,,Hier werken negen Deense verplegers, maar verder lukt het ons niet om binnen de EU de toenemende vacatures te vervullen'', aldus een medewerker.

Volgens woordvoerder L. Koppenol van Randstad is het voor ziekenhuizen vrijwel onmogelijk om nog personeel te werven binnen de EU. ,,Het personeelstekort is overal in Europa groot. Bovendien kost het veel tijd en moeite om ze de Nederlandse taal te leren.''

De verplegers die naar Nederland komen, zijn volgens Randstad allemaal werkloos. Ze krijgen een werkvergunning voor hooguit twee jaar, inclusief een baangarantie na terugkeer in Zuid-Afrika. Koppenol: ,,Het is niet de bedoeling om half Zuid-Afrika leeg te halen, maar om ze ervaring op te laten doen.''

Om Nederlanders enthousiast te maken voor de verpleging loopt er tevens een `imagocampagne'.