Vrede voor een dag: Kohl verjaart

Even is het vrede in de Berlijnse Republiek. Alle feesten zijn afgezegd, maar vriend en vijand struikelen over elkaar om Helmut Kohl vandaag met zijn 70ste verjaardag te feliciteren. Na maanden van aanvallen op de oud-kanselier wegens de zwart-geldaffaire is een dag wapenstilstand afgekondigd. Kanselier Gerhard Schröder, zijn vroegere Männerfreund Norbert Blüm, zelfs Wolfgang Schäuble – die wegens de financiële strapatsen van zijn chef als CDU-leider moest aftreden – hebben Kohl per brief gelukgewenst.

Geen spoor van verbittering, maar louter lof voor Kohls prestaties, blijkt uit de brief die Schäuble en zijn toekomstige opvolger Angela Merkel Kohl schreven. Kohls `heldere opstelling' bij de bewapening van de NAVO, zijn `moedige optreden' om de Duitse eenwording te bereiken en zijn inspanningen voor de Europese integratie – uit alles blijkt dat Kohl ,,een deel van de Duitse geschiedenis heeft geschreven'. Naast lovende woorden kreeg Kohl ook geschenken opgestuurd. SPD-minister Walter Riester (Sociale Zaken) deed hem tien flessen wijn cadeau om een weddenschap in te lossen: Kohl had voorspeld dat Riester nooit minister van Sociale Zaken zou worden. De violist Wolfgang Vogt schonk de jarige een taart van zijn lievelingsbakkerij, waar Kohl regelmatig zijn verdriet wegsnoept. Oud-bondstrainer Berti Vogts gaf hem een ijshockeyuitrusting met helm, ,,om hem voor de klappen te behoeden die hij krijgt.'

Het blad Stern deed zijn best de verjaardag fantasievol te vieren. Vrienden en vijanden van Kohl mochten iets wensen. Karlheinz Schreiber, de wapenhandelaar die de CDU van illegale gelden zou hebben voorzien, schenkt Kohl een kwitantieblocnote. ,,Omdat hij nog veel kwitanties zal moeten uitschrijven'. Zijn lievelingskok Manfred Schwarz uit de Palts maakt voor Kohl een royale portie Millefeuilles van Saumagen, omdat dit `lichaam en ziel' bij elkaar houdt. Stern vond in Maagdenburg zelfs een werkloze machinebankwerker, die Helmut Kohl heet en zijn naamgenoot graag `een stuk van de bloeiende landschappen' schenkt. Of hij zelf wensen had? ,,Een deel van Kohls donaties.'

Voor wie geïnteresseerd is in Kohls `ware verhaal' heeft Martin Walser een verrassing. Tegenover de grote schrijver zou Kohl zijn zwijgen hebben doorbroken. Na zijn verkiezingsnederlaag maakte Kohl zich zorgen over zijn hulpeloze partij. Daarom had hij voor `een kleine misstap' gezorgd. Maar Kohl had niet durven dromen dat de generatiewisseling in de CDU zo glansrijk tot stand zou komen, aldus `Kohl' tegen Walser in Die Zeit.