Veteranen overvallen betogers in Harare

De Zimbabweaanse hoofdstad Harare is zaterdag toneel geweest van straatgevechten tussen regeringsaanhangers en anti-regeringsbetogers. De politie greep aanvankelijk niet in toen enkele honderden veteranen uit de onafhankelijkheidsoorlog de betogers aanvielen met ijzeren staven en andere wapens. Volgens getuigen kozen de aanvallers vooral blanke demonstranten als doelwit. Uiteindelijk maakte de politie een eind aan de gevechten. Er vielen circa 15 gewonden.

De demonstratie was georganiseerd door de grootste oppositiealliantie, de Nationale Constitutionele Assemblée, als vreedzaam protest tegen dreigementen van de veteranen om met geweld te antwoorden mocht de regering van president Mugabe de verkiezingen van mei verliezen. Een woordvoerder van de alliantie beschuldigde de regering er gisteren van straatschenders te hebben ingehuurd. ,,Deze regering is duidelijk op een rampzalige politieke weg, die ons in een oorlog kan storten.'', zei hij. Hij kondigde verdere vreedzame acties aan om de regering te dwingen de wet na te leven.

Groot-Brittannië, de vroegere koloniale heerser, veroordeelde het geweld als ,,straatschenderij die van bovenaf is georkestreerd en die Zimbabwes al geschonden imago nog verslechtert''. Met dat laatste doelde het op de bezetting van meer dan 600 boerderijen van blanke eigenaren door oorlogsveteranen die door president Mugabe worden gesteund. Minister van Buitenlandse Zaken Cook zal de kwestie bij Mugabe aankaarten in Kairo, waar beiden de Afrikaans-Europese top bijwonen. (Reuters)