Veteraan Barel blijft verbazen op triatlon

Triatleet Rob Barel is als tweede geëindigd bij de wereldbekerwedstrijd van Kona op Hawaii. Met deze klassering voldeed hij voor de eerste keer aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen. Om zich te plaatsen voor Sydney moet Barel twee keer bij de eerste acht finishen.

Barel boekte op de 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen vooral op het laatste onderdeel tijdwinst. Aan de eindstreep had hij een achterstand van één minuut en acht seconden op de Nieuw-Zeelandse winnaar Hamish Carter. De Australiër Levi Maxwell werd derde.

De 42-jarige Barel snoerde de critici, die hem vanwege zijn hoge leeftijd al een paar keer hadden afgeschreven, opnieuw de mond. Hij begon zijn loopbaan als triatleet in 1983. Sindsdien won hij ongeveer 150 wedstrijden, waaronder zeven Europese titels en een wereldkampioenschap.

Zijn tweede plaats achter Carter was zijn beste prestatie ooit in een wereldbekerwedstrijd. Op de wereldranglijst steeg hij daardoor naar de 28ste plaats. In de huidige vorm kan Barel volgende week in de Japanse plaats Ishigaki aan de olympische limiet voldoen en daarmee als outsider naar Sydney gaan. (ANP)