VEB: `Brink was bewust onduidelijk'

Oprichtster Nina Brink van Internetbedrijf World Online heeft bewust onduidelijkheid laten ontstaan over de verkoop van haar aandelen vóór de beursgang. Dit zegt directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in reactie op de verklaring die World Online en Brink vanmorgen uitgaven.

De VEB, die het belang van beleggers behartigt, laat advocaten uitzoeken of het prospectus van World Online bij de beursgang voldeed aan de regels. De koers is sinds de beursgang, ruim twee weken geleden, nagenoeg gehalveerd.

Brink verklaarde vanochtend dat ze tweederde van haar aandelen vóór de beursgang verkocht om de financiële toekomst van haar familie veilig te stellen. In het verplichte prospectus stond dat Brink haar aandelen had `overgedragen' (transferred) aan drie andere beleggers. Brink zegt nu dat ze niet kon weten dat het bedrijf Baystar, waaraan ze haar aandelen overdroeg, onmiddellijk na de beursgang zou doorverkopen. Haar aandelen `droeg' Brink `over' op 27 december voor 6 dollar (circa 13 gulden) per stuk. Bij de beursgang betaalden beleggers 43 euro (bijna 95 gulden). De Vries: ,,De prijs die Brink kreeg voor haar aandelen hadden de 150.000 gewone beleggers tevoren wel mogen weten. Dan hadden ze zelf misschien niet gekocht voor 43 euro per aandeel.''

Brink kon volgens de VEB weten dat Baystar zou doorverkopen; het bedrijf had er immers niet – zoals andere grootaandeelhouders – voor getekend zes maanden zijn aandelen vast te houden. ,,Brink heeft de onduidelijkheid rond de verkoop van haar aandelen bewust laten ontstaan'', aldus De Vries.

De Amsterdamse effectenbeurs heeft vrijdag aangekondigd te onderzoeken of ze ,,aanvullende eisen'' moet stellen aan de informatie die bedrijven bij een beursgang verstrekken. Het prospectus van World Online was ,,wollig'' geformuleerd, aldus de beurs, maar het voldeed wel aan de richtlijnen.

De Vries: ,,Dat moet de beurs wel zeggen, want ze heeft dat prospectus goedgekeurd.''