THUISDINER: R.I.P.

Iedereen heeft het druk. Iedereen heeft haast. Iedereen is moe en gestresst. Je zou wel gek zijn om thuis een dineetje te organiseren of bij anderen een hele avond verplicht aan tafel door te doorbrengen. Het Engelse society maandblad Tatler heeft het diner doodverklaard. Uit het feit dat dit blad foto's plaatst van grote feesten en partijen blijkt dat grote evenementen geen verloren tijd zijn. Voordeel van een feest is dat je snel van gezelschap kunt wisselen en ongemerkt kunt wegsluipen. In deze nieuwe eeuw vervelen mensen zich sneller dan ooit met elkaar. Van stress word je saai en egocentrisch. Mensen zijn minder beleefd en kieskeurig wat betreft gezelschap, eten en drinken. Schrijfster Nigella Lawson bevestigt de dood van het diner. ,,Ze zijn onnatuurlijk en brengen mensen in paniek. Lang leve vrienden in de keuken.'' Commentaar van columnist Taki Theodoracopoulos: ,,Fantastisch nieuws! De meest Engelsen geven vreselijke diners, omdat het eerste klas krenten zijn.'' Hoteleigenaar Anouschka Hempel: ,,Ik zit nog liever urenlang in de wachtkamer van een dokter dan dat ik een diner bijwoon.'' Deze eeuw verdient het eten in een restaurant de voorkeur: je kunt bestellen wat je wilt, eten met wie je wilt en weggaan wanneer je wilt. Het maandblad Food Illustrated meldde dat er zelfs op nummer 10, Downing Street maatregelen zijn getroffen om verplichte diners nieuw leven in te blazen. Kevin Gould, een van de Blair-cateraars, introduceerde een nieuw `concept'. Hij stuurde grote in kleden gewikkelde manden met voedsel. In Downing Street gingen tafels en stoelen aan de kant en de Blairs en hun gasten picknickten, zittend op kleden op de grond. Uiteraard was het eten met vingers en vork te nuttigen. Vandaag een recept voor een picknickgerecht: `potted salmon', ofwel zalm in een potje. Bereiding: Pocheer de met zout en peper bestrooide zalmfilet nét gaar in de Noilly Prat. Laat de boter smelten in het hete vocht. Snijd de gare zalm in zeer kleine stukjes. Doe hetzelfde met de gerookte zalm. Roer alle zalmstukjes, kookvocht, boter en dille voorzichtig door elkaar. Schep het mengsel in 4 à 6 kleinere bakjes of 1 grote. Zet het enkele uren op een koele plaats. Eet er warme toast bij.

    • Anne Scheepmaker