Theaterlied krijgt prijs

Het lied Noem het geen liefde, geschreven en gezongen door Alex Roeka, is gistermiddag bekroond met de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied van het afgelopen seizoen. Roeka zingt het nummer in zijn liedjesprogramma In de wildernis waarmee hij ook volgend seizoen op tournee is.

De prijs werd overhandigd door staatssecretaris Van der Ploeg (OCenW), die het kleinkunstgenre prees omdat het zonder subsidies ,,zijn broek ophoudt'' en een breed publiek aanspreekt. Roeka ontving 7500 gulden en een beeldje van Annie M.G. Schmidt, die in 1992 nog zelf toestemming gaf om haar naam aan deze onderscheiding te verbinden.

De uitreiking vormt de opmaat voor het Amsterdams Kleinkunst Festival, dat dit jaar voor de dertiende keer wordt gehouden. Vanavond vindt in het Nieuwe de la Mar-theater een hommage aan de tekstdichter Lennaert Nijgh plaats, en vanaf morgenavond wordt in Klein Bellevue het gelegenheidsprogramma Voor de eeuwigheid gespeeld, met repertoire uit 105 jaar Nederlandse kleinkunst.

Het concours om de Wim Sonneveld-prijs voor aankomende cabaretiers begint woensdag in de grote zaal van Bellevue.

In eerdere jaren nam het Amsterdams Kleinkunst Festival voorts het initiatief voor biografische voorstellingen over Wim Kan, Johnny Jordaan en Simon Carmiggelt, die ook buiten de festivalperiode werden gespeeld. Volgend jaar hoopt men een voorstelling rond Jacques Brel te maken.

Amsterdams Kleinkunst Festival t/m 15/4. Inl. (020) 4289690.