Te koop

Slot op slot

Sleutels met oneindig merkpatent van Nemef. Te koop bij sleutelspeciaalzaken, vanaf 135 gulden.

Het namaken van een sleutel is zo gebeurd. In b-films en stripverhalen gebeurt het met een stukje zeep, in de praktijk bij de schoenmaker of ijzerwinkel. Toch is het dupliceren van sleutels niet altijd toegestaan. Dat geldt voor sleutels van cilinders waarop een zogeheten technisch patent berust. Zolang het patent loopt, mag de dupliceerder de sleutel pas namaken nadat een certificaat is overlegd.

Nemef, producent van hang- en sluitwerk, introduceert nu een sleutel met een oneindig merkpatent. De sleutel kan nooit meer worden nagemaakt zonder het tonen van een certificaat dat bij aankoop wordt verschaft.

,,De normale looptijd van een patent is vijftien tot twintig jaar'', zegt Hans Wulffelé van De Sleutelspecialist in Amersfoort. ,,Maar is dit praktisch? Na verloop van tijd kiezen veel bedrijven toch voor een nieuw sluitsysteem. En zelfs met een goed sleutelbeheer weet je na een jaar of tien vaak niet meer wie welke sleutel heeft.''

Containerkwast

Stand By kwast van BrushSafe, van Chinees varkenshaar en leverbaar in verschillende modellen. Te koop bij doe-het-zelfzaken, vanaf ƒ9,95.

Een vervelend en tijdrovend klusje na een verfbeurt is het schoonmaken van de kwasten. BrushSafe denkt met de `Stand By' kwast een oplossing gevonden te hebben. De kwast zit in een kleine luchtdichte plastic container. Wie de volgende dag verder wil werken, dient de kwast in de container te klikken. Gaan de kwasten iets langer de kast in, dan kan in de container enige terpentine of kwastenreiniger worden gedaan. Alleen als het werk klaar is, moeten de kwasten echt schoongemaakt worden.

Schilder F. van 't Veld te Leiden is sceptisch: ,,Je hoeft een kwast sowieso niet elke keer uit te spoelen. Dat kost honderden liters water en je kan de kwasten net zo goed in een blikje met water zetten. Dat doe ik ook als ik op vakantie ga: met de waterrand net boven de haren. Bij terugkomst schilder ik gewoon weer verder.''

Autorecorder

Sony autoradio met minidisk met opnamefunctie, de MDX-C800REC. Adviesprijs ƒ1.499.

De autoradio is geleidelijk verworden tot een futuristische boordcomputer. Hoewel een analoog FM-autoradiootje ook goed werkt, zijn er inmiddels veel modellen die aanzienlijk meer kunnen. Sony brengt een autoradio op de markt met een noviteit: een autoradio met minidisc met opnamefunctie.

De minidisk is niet nieuw in de auto. De `mini-cd's' zijn populair al is het maar omdat ze digitaal muziek kunnen opnemen en wat eenvoudiger werken dan cd-branders.

De Sony-autoradio kan opnemen van de radio of van een eventueel aangesloten cd-wisselaar en heeft diverse extra functies. Time Machine Recording neemt bijvoorbeeld een nummer zelfs op als de bestuurder iets te laat bij de knoppen is: het apparaat heeft een buffergeheugen van tien seconden. Tevens kan het favoriete radioprogramma worden opgenomen als de bestuurder niet in de auto is: de timer werkt ook als de auto stilstaat en het frontje is verwijderd.

Toch lijkt het opnemen van muziek in een (rijdende) auto geen ongevaarlijke bezigheid. Mag het eigenlijk wel? ,,Er zijn geen regels voor'', aldus Bert Woudenberg van Veilig Verkeer Nederland. ,,Ik hoop alleen maar dat de fabrikant er op wijst niet te gaan opnemen tijdens het rijden.''

    • Tijn Kramer