Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage uit Denemarken waar het strengste buitenlanderbeleid in West-Europa wordt gevoerd. Onder druk van de rechtse Volkspartij voert de centrum linkse regering een keihard migrantenbeleid. ,,Haider zegt het, maar Denemarken doet het'', concludeert een Deense wetenschapper. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de hommage vanavond aan tekstschrijver Lennart Nijgh, bekend van teksten voor o.a. zanger Boudewijn de Groot. Tevens de voorbereidingen voor de bouw van een gevangenis waar gevaarlijke criminelen levenslang kunnen worden opgesloten. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Everest – The death zone. Over de invloed die extreme hoogte heeft op het menselijk vermogen om beslissingen te nemen. In 1996 speelde zich een afschuwelijk drama af op de Mount Everest waarbij op één dag acht ervaren bergbeklimmers om het leven kwamen. Filmmaker David Breashears gaat met klimmer Ed Viesturs terug om uit te vinden hoe het komt dat weldenkende mensen hun gezonde verstand lijken te verliezen. Discovery, 20.00-21.00u.

Indian journeys. Eerste deel van een drieluik met auteur William Dalrymple die onderzoek doet naar het sprituele verleden en het zorgwekkende heden van India. Hij bezoekt de Ganges en een hindoefestival. Afl.: Shiva's matted locks. BBC2, 20.10-21.00u.

Kwesties. De eerste generatie gastarbeiders in België is bejaard. De traditie wil dat veel van deze bejaarden door de familie verzorgd worden, maar dit zorgt voor steeds meer problemen. Hoe vergaat het deze groep? Een aantal bejaarden praat over hun twijfels, verdriet voor een verloren traditie en angst voor de oude dag in een vreemd land. Afl.: Oud worden in een vreemd land. Canvas, 20.55-21.45u.

Lotsverbetering. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.56-22.00u.

Journeys to the bottom of the sea. Oliver Cromwell stuurde in 1653 een schip op weg om het monarchistische bolwerk Duart Castle in Schotland aan te vallen. Schipbreuk verhinderde echter dat de opdracht werd uitgevoerd. Afl.: Cromwell's forgotten wreck. BBC2, 22.00-22.50u.

We are history. Serie over 2000 jaar Britse historie. Vanavond speelt David Oxley de laatste slag van koningin Boudicea tegen de Romeinen na met de hulp van de plaatselijke bevolking in een supermarkt in Bristol. Afl.: Boudicea – Myth or missus. BBC2, 22.50-23.00u.

Panorama. Het internet is de goudkoorts van het nieuwe millennium. Gewone investeerders die snel miljonair hopen te worden steken geld in kleine internetbedrijven. Sommige van deze bedrijfjes zijn slechts luchtkastelen. Afl.: Dot com fever. BBC1, 23.00-23.40u.

Talking 'bout a revolution. Sommigen menen dat er in de Verenigde Staten aanwijzingen te vinden zijn over de toekomst van democratie in Engeland. BBC2, 0.30-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

De worsteling. Gesprek met twee ego's uit de filmwereld, filmproducent Matthijs van Heijningen en regisseur Ate de Jong. Zij botsen nog wel eens over financiële zaken. Ned.3, 19.28-19.58u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn acteur Porgy Fransen en actrice Saskia Temmink, die momenteel in het stuk De petomaan, de necrofiel en de trompettist van Orkater spelen. RTL4, 23.00-23.45u.

KUNST

Omnibus. Aan de hand van Scott Fitzgeralds roman The great Gatsby wordt een parallel geschetst tussen de hedonistische excessen in de jaren '20 in New York en de reactie op huidige excessen. Afl.: F. Scott Fitzgerald. BBC1, 23.40-0.30u.

FILM

Falling in Love (Ulu Grosbard, 1984, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

A Smile Like Yours (Keith Sampals, 1997, VS). Hopeloos geval struikelt over eigen seksistische vooroordelen en wordt geafficheerd als 'romantic comedy'. Parfumfabrikant Greg Kinnaer en architecte Lauren Holly kunnen maar geen kinderen krijgen. Leidt tot ergernis, misverstanden en bijna-overspel. Vrijwel weggesneden bijrol van Shirley MacLaine als aimabele schoonmoeder. Ned.2, 20.38-22.15u.

La partie d'échecs (Yves Hanchar, 1994, Frankrijk). In 1823 gesitueerd kostuumdrama van debutant Hanchar. Seksueel gefrustreerde schaakfanaat Denis Levant neemt deel aan door markiezin Catherine Deneuve georganiseerd schaaktoernooi. TV5, 22.10-23.50u. & morgen, 14.15-15.45u.

Nirvana (Gabriele Salvatores, 1997, Engeland/Italië/Frankrijk). In cyberspace gesitueerde actiefilm. Computerprogrammeur Christopher Lambert kampt met een creatie die een koppig zelfbewustzijn heeft ontwikkeld. ZDF, 22.15-24.00u., nagesynchroniseerd.

. Les rendez-vous de Paris (Eric Rohmer, 1995, Frankrijk). In welbespraakte jonge Fransen grossierende zeventiger Rohmer voert ons met een wiebelige camera door heel Parijs in drieluik over toeval, zelfbedrog en mislukte contacten. ARD, 0.50-2.25u., tweetalig.

The Butcher's Wife (Terry Hughes, 1991, VS). Aangename, pretentieloze romantische komedie. Helderziende titelheldin Demi Moore geeft amoureuze adviezen in Manhatten en stoot psychiater Jeff Daniels het brood uit de mond. BBC1, 1.05-2.50u.

From This Day Forward (John Berry, 1946, VS). Onopvallend, maar degelijk en realistisch melodrama over jong stel (Joan Fontaine en Mark Stevens) dat zijn draai probeert te vinden in New York, nadat de man uit de oorlog is teruggekeerd. Morgen, BBC2, 11.55-13.30u.

Pardners (Norman Taurog, 1956, VS). Voorlaatste van de zestien komedies die Jerry Lewis en Dean Martin maakten is een western waarin het tweetal over een prijsstier beschikt en bandieten tegenkomt. Morgen, SBS6, 14.40-16.15u., met reclame.