SCHOOLKRANT ONLINE

Ze afficheren zich als `de enige echte schoolkrant', maar voegen er meteen aan toe `van Gijzegem dan toch' en daarmee is de toon gezet. Jurriaan Persyn (16 jaar), webmaster van FeniksWeb is leerling van het Instituut Sint-Vicentius à Paulo in het Belgische Gijzegem. De schoolkrant schuwt ronkende teksten niet: ,,Daar wij bijzonder knap en intilligent (sic) zijn.' Ernst en luim, lijken het devies in Gijzegem. Maar ze maken er wel een schitterende site.

Na de start vertoont Feniks eerst kleurige raketten in een heelal waaruit een gestileerde aardbol oprijst. En daarna kan de bezoeker werkelijk van alles vinden. Van het laatste nieuws, nuttige studiesites, eigen cartoons tot en met liederen. Vergezeld van geluid komen de liedteksten op het scherm, de echte Vlaamse evergreens zoals `De blauwvoet' en `De Vlaamse Leeuw' en ook Annemarieke die soldaatjes gaat beminnen. Prima is ook de webpoll die dit keer een onderzoek-je-eigen-racistische-instelling bevat over het Vlaams Blok.

Al kijkende wordt de bezoeker vermaakt met een tickerparade van teksten `Feniks, want ik heb ze nog allemaal op een rij' en `Je lis Fenix, donc je suis'. De webmaster van dit moois blijkt een bescheiden jongeman. Jurriaan Persyn heeft zichzelf alle techniek eigen gemaakt. Ooit wil hij in Delft informatica gaan studeren, voorlopig houdt hij zich nog bezig met de schoolsite. Feniks online is in feite een doorgeefluik van de al bestaande schoolkrant met specifieke Internet-toepassingen. In de kerstvakantie heeft Jurriaan dagen aan het ontwikkelen van Feniks online gewerkt, nu kost het hem zo'n vijf uur per week.

De redactie is niet helemaal vrij in wat op papier en online verschijnt. Aan iemand van de schoolleiding wordt de kopij voorgelegd en ,,als het te ver gaat tikken ze ons op de vingers.'

,,We hebben wel eens een cartoon niet kunnen plaatsen', zegt Jurriaan, maar hij vindt dat niet erg. Hij beschouwt het als een gezonde vorm van zelfcensuur. ,,Je houdt van tevoren rekening met wat de schoolleiding zal vinden.'

Het aantal bezoekers is nog niet hoog, een tiental per dag. Maar dat zal ongetwijfeld groeien als meer mensen ontdekkken wat voor een aantrekkelijke site op het Sint-Vincentius à Paulo is ontwikkeld.

(www.studiant.be/feniks)

(Tekst Hans Ulrich, foto Robert Vos)

    • Hans Ulrich