Ricksen kan AZ niet helpen tegen superieur PSV

PSV kan zich opmaken voor het kampioensfeest. De Eindhovense ploeg versloeg zaterdag AZ met 5-1. PSV heeft nu een voorsprong van tien punten op nummer twee, FC Twente. De overwinning van PSV was geflatteerd maar verdiend. ,,PSV scoorde in een tijdsbestek van tien minuten drie keer. Dan speel je een verloren wedstrijd", stelde AZ-trainer Van der Lem.

Behoudens het eerste kwartier speelde AZ een matige wedstrijd. Dat gold niet voor de 23-jarige Fernando Ricksen, die afgelopen week een vijfjarig contract tekende bij het Schotse Glasgow Rangers. Verleden jaar kon Ricksen al naar Feyenoord, maar wilde AZ hem niet laten gaan. Dit seizoen stond de Limburger in de belangstelling van Ajax, PSV, Liverpool en Middlesbrough. AZ-voorzitter Scheringa bood hem tevergeefs een 15-jarig contract aan.

Ricksen wilde alleen naar de Rangers. ,,Met Glasgow speel ik in de Champions League. Verder spelen bij die club ook nog Mols, Numan en Van Bronckhorst en is Advocaat er trainer. Dat bevordert een snelle integratie. Bovendien word je in Schotland als voetballer gewaardeerd. In Nederland valt na een slechte wedstrijd iedereen over je heen'', zei Ricksen afgelopen week in de Limburgse pers.

AZ ontvangt dertien miljoen gulden voor de speler die afkomstig is uit de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. Ricksen, die al op 16-jarige leeftijd zijn debuut in het betaalde voetbal maakte, is een eigenzinnige en ambitieuze sportman. Na een korte speeltijd in de jeugd van Roda JC vertrok hij naar Sittard. Na vier jaar Fortuna koos Ricksen voor AZ, dat toen nog in de eerste divisie speelde.

Bondscoach Rijkaard selecteerde hem vorig najaar voor een onderling oefenduel van het Nederlands elftal. Rijkaard was tevreden over het spel van Ricksen, die als rechtsback stond opgesteld. Sindsdien werd hij niet meer uitgenodigd voor een wedstrijd van Oranje. Toch kan Ricksen nog hopen op een invitatie voor Euro 2000, want het Nederlands elftal beschikt met Reiziger en Ooijer slechts over twee rechtervleugelverdedigers.

Zowel Ricksen als de van een kuitbeenbreuk herstelde PSV'er Ooijer stond zaterdag in Eindhoven op het veld. Na een matig eerste kwartier legde de thuisploeg de basis voor de zege. Na een klein halfuur spelen leidde PSV al met 3-0 door treffers van Bruggink, Stinga en een eigen doelpunt van Lindenbergh.

Op slag van rust kon PSV-doelman Waterreus zich niet beheersen. Hij werd na het onderuithalen van de doorgebroken Hernandez uit het veld gestuurd. Ricksen profiteerde meteen van een blunder die invaller-doelman Lodewijks begin: 3-1. Inmiddels was Ricksen centraal op het middenveld gaan spelen, nadat hij in eerste instantie als rechtshalf stond opgesteld.

De PSV'ers raakten ietwat in paniek, maar ze konden opgelucht ademhalen nadat Lee van AZ een poging deed om Bruggink knock-out te slaan. Ook Lee werd door arbiter Schaap uit het veld gestuurd. Aan het incident ging een onbestrafte klap van Bruggink vooraf. Hij maakte een slaande beweging naar Perez. Bruggink riskeert een schorsing door de KNVB, die zich kan beroepen op televisiebeelden. Na de vechtpartijen brachten de PSV'ers Bouma en Kolkka de eindstand op 5-1.

De prestaties van Ricksen: een doelpunt, 27 balcontacten waarvan vier met een goede voortzetting, 22 balcontacten die het predikaat `voldoende' verdienden en slechts één keer balverlies. Bovendien zette hij tweemaal een medespeler vrij voor de doelman van PSV. Geen slechte cijfers voor de nieuwe rechtsback van Glasgow Rangers. ,,Maar het kan altijd beter'', zei Ricksen.

    • Marcel Abrahams