Resten 4000 jaar oude piramide ontdekt

De resten van een 4.000 jaar oude piramide van een Egyptische koningin zijn ontdekt door Franse archeologen. Het gaat om het graf van de vrouw van farao Pepi I, dat in Sakkara, niet ver van Cairo, werd gevonden.

Dat is een van de vele ontdekkingen die gisteren bekend werden gemaakt op het achtste wereldcongres van Egyptologen in Kairo, waar 1.500 archeologen bijeen zijn tot morgen.

Het team van Franse archeologen, onder leiding van Jean Leclant, stuitte afgelopen 25 maart op stenen die ooit het fundament vormden van de piramide van koningin Ankh-sn-Pepi. De archeologen vonden al snel de grafkamer van de koningin en troffen daar een steen aan met `piramideteksten', waarop speciale gebeden staan om de doden te beschermen en die ervoor moeten zorgen dat zij in het hiernamaals in hun onderhoud kunnen voorzien.

Tot nu toe zijn zulke teksten alleen gevonden in grafkamers van farao's en nog nooit in graven van koninginnen. ,,Wie weet wat ze nog meer zullen vinden,'' zei Gaballa Ali Gaballa, hoofd van Egypte's afdeling voor antiquiteiten. Het Franse team zal tot eind mei verder onderzoek doen op de vindplaats van de piramide. Het is op dit moment de grootste archeologische onderzoeksplaats in Egypte. Egyptische archeologen hebben een beschilderde grafkamer uit ongeveer 600 voor Chr. ontdekt onder drie andere grafkamers in de westelijke woestijn, in de zogenoemde Vallei van de Gouden Mummies, in de Bahariya-oase van Bawiti, ruim 300 km bezuiden Kairo. Vorig jaar werden daar 105 mummies ontdekt. De voorzitter van de conferentie, de Egyptische archeoloog Zahi Hawass, vertelde dat hij door een gat in de wand van deze grafkamer het interieur heeft kunnen bekijken. Hij zag een grafkamer met daarin een stenen sarcofaag van 4 bij 2 meter. ,,Misschien is het nog intact, en zit daarin nog een houten kist, en wie weet nog een mummie'', zei Hawass. De opgraving begint deze week.

Hawass meldde ook dat in de ingestorte piramide van Maidum van 2600 v.Chr. met een endoscoop twee onbekende kamers en een onbekende gang ontdekt zijn. (AP)