Parijse politie komt in opspraak

De Franse politie is in opspraak gekomen op het moment van de lancering, door de regering-Jospin, van een ,,culturele revolutie'' ter verbetering van het imago van de politie. Afgelopen vrijdag zond de televisie amateur-videobeelden uit van het molest van een jonge, zwangere vrouw van Marokkaanse afkomst door een agent, tijdens een uit de hand gelopen verkeerscontrole in Ris-Orangis, ten zuiden van Parijs. De opnamen zijn gemaakt door een 17-jarige jongen, die filmde vanuit zijn flat. Jean-Pierre Chevènement, minister van Binnenlandse Zaken, noemde het voorval ,,ongelukkig'' en ,,betreurenswaardig''.

Hayat El A. (27) werd aangehouden, toen zij samen met haar moeder en drie nichtjes terugkeerde van een trouwfeest. Zij verleende op een kruispunt geen voorrang aan een volgens haar stilstaande politie-auto, die bovendien geen licht voerde.

Prompt wordt zij achtervolgd door de auto die haar met de sirene en lichtsignalen tot stoppen maande. Agent Vincent P. verwijt haar geen voorrang te hebben verleend. Na haar ontkenning zegt hij, dat ze haar veiligheidsgordel niet om had, wat een van zijn twee collega's ter plaatse tegenspreekt. Vervolgens vraagt P. de bestuurster naar haar papieren, waarvan ze alleen het rijbewijs bij zich heeft. El A. stelt voor haar vader te bellen, zodat die de andere papieren kan brengen. P. stelt dat, omdat El A. ,,om versterking'' heeft gevraagd, hij hetzelfde zal doen. Er wordt gescholden, over en weer. P. maakt El A. uit voor ,,vieze Arabische'' en ,,vuile hoer'', waarop El A. hem een ,,lul'' noemt. Op de video-beelden is goed te zien dat P. de vrouw uiteindelijk in haar buik stompt, na zich losgerukt te hebben van zijn collega's die hem proberen te kalmeren.

De videobeelden hebben beroering veroorzaakt, omdat ze bevestigen wat vooral jonge Fransen van buitenlandse afkomst in de banlieus naar eigen zeggen aan discriminerend optreden van de poltie te incasseren krijgen. De beelden, waarvan France 2 slechts gemonteerde fragmenten uitzond, worden nu geanalyseerd. Chevènement zei dat er ,,tegenstrijdige lezingen'' zijn van het incident. Hij onderstreepte, dat de vrouw erkend heeft ,,de agent voor lul uitgemaakt te hebben, maar zijn reactie is zonder twijfel overdreven geweest en hij heeft onacceptabele woorden in de mond genomen''. Hij zei ook, dat het toezicht op de politie groter is ,,dan op welke andere overheidsdienst ook''. Volgens Chevènement zijn in 1998 en in 1999 2300 politie-agenten (van de 95.000 die er zijn) bestraft wegens soortgelijke incidenten.