Oproep tot boycot Spelen Australië

De Australische regering heeft opnieuw de aboriginals tegen zich in het harnas gejaagd – deze keer met een relativering van de stolen generation, een term die verwijst naar de tot in de jaren zestig bestaande praktijk om aboriginal-baby's bij hun ouders weg te halen om ze elders te laten opvoeden. Volgens minister John Herron, verantwoordelijk voor het beleid jegens aboriginals, is slechts tien procent van de aboriginal-kinderen bij hun ouders weggehaald, en kan om die reden niet worden gesproken over een `gestolen generatie'.

De formalistische uitleg van Herron heeft woedende reacties uitgelokt. Volgens voorzitter Charles Perkins van de Aboriginal en Torres Strait Islander commissie hebben aboriginals geen andere keuze dan de Olympische Spelen in Sydney, in september, met geweld te verstoren. Hij roept buitenlanders op de Spelen te boycotten tenzij ,,je uitgebrande auto's en gebouwen wilt zien''.

Premier Howard probeert de schade zoveel mogelijk te beperken. Hij zei vanochtend dat ook het weghalen van tien procent van de kinderen tien procent te veel is, en dat zijn regering deze episode absoluut niet wil bagatelliseren. Oppositieleider Kim Beazley (Labor) zei het oneens te zijn met de opmerking van minister Herron, maar ook volgens hem moeten de Olympische Spelen niet tot inzet worden gemaakt van het conflict. De Spelen ,,zouden een evenement van vreugde moeten zijn voor alle Australiërs'', zei Beazley.

Met de aboriginal-gemeenschap zijn de spanningen de afgelopen tijd herhaalde malen opgelopen: over het verlenen van grondrechten, over verontschuldigingen voor begane misdaden in het verleden, en recentelijk over het mandatory sentencing, het strafstelsel dat enkele deelstaten toepassen. Onlangs werd Australië gekapitteld door de VN-commissie tegen rassendiscriminatie. De regering in Canberra is daar zo boos over dat zij overweegt met de VN-commissie te breken.