OP DE GREENS IS MARCO EINDELIJK VRIJ

Marco van Basten maakte gisteren een veelbesproken debuut in de hoogste afdeling van de Nederlandse golfcompetitie. ,,Zijn korte spel, het chippen en putten, is erg sterk.''

Op hole 14 van Golfclub De Dommel gaat Marco van Basten lelijk in de fout. De golfbaan in Sint Michielsgestel heeft twaalf holes in plaats van de gebruikelijke achttien. Zes holes moeten twee keer worden gespeeld, maar wel van verschillende afslagplaatsen. Van Basten is er even niet bij met zijn gedachten en slaat een spetter van een drive vanaf de afslagplaats van hole 2. ,,Verkeerde afslagplaats'', merkt tegenstander Lex Woldringh op. Van Basten is met stomheid geslagen. ,,Had je dat niet eerder kunnen zeggen?'' Woldringh stamelt wat met een rood aangelopen gezicht. ,,Ik twijfelde wat ik moest doen in zo'n situatie.'' Van Basten is op zijn zachtst gezegd not amused. ,,Als we zó gaan spelen, weet ik genoeg.''

Van Basten slaat een nieuwe drive, weer een streep, nu ook nog eens van de juiste plek. Het regelboekje biedt even later uitkomst: vanaf de verkeerde plek afslaan in matchplay levert geen strafslag op. Van Basten kan zijn inhaalrace tegen Woldringh gewoon vervolgen. Na negen holes stond hij vier holes achter, inmiddels is hij zijn opponent tot op een hole genaderd. Van Basten loopt met stuurse blik naar zijn bal. ,,Dit stimuleert me alleen maar meer om toch nog van hem te winnen.''

Marco van Basten, 36 jaar inmiddels, is bezeten van golf. En van winnen. Iedereen die een keer een rondje met hem speelt, is onder de indruk van zijn mentaliteit. Maarten Lafeber, de Nederlandse professional die actief is op de Europese Tour, speelde drie weken geleden met Van Basten op de Kennemer in Zandvoort. ,,Mentaal is hij ijzersterk, daar kan ik nog heel wat van leren. Het maakt niet uit tegen wie hij speelt, hij wil altijd winnen. Ik denk ook dat hij zich vooral op mentaliteit in het eerste team van Noordwijk heeft gespeeld.''

Lafeber schonk Van Basten voor hun onderlinge duel acht slagen. Na achttien holes stonden ze gelijk. ,,Marco denkt goed na op de golfbaan. Hij doet geen gekke dingen, probeert geen onmogelijke slagen als hij een keer in de problemen komt. Zijn korte spel, het chippen en putten, is erg sterk. Zijn swing is technisch niet volmaakt, maar hij speelt natuurlijk ook nog niet zo heel lang.''

Van Basten heeft les van Tom O'Mahoney, de professional van de Noordwijkse Golfclub. O'Mahoney spreekt van een ruwe diamant. ,,Marco gaat de komende jaren alleen maar beter worden. Hij is een natuurtalent en erg leergierig. We praten veel over wat golf inhoudt, hij heeft liefde voor het spel gekregen.''

Van Basten heeft nu handicap 3.4. Volgens O'Mahoney is de droom van veel golfers, scratch ofwel handicap-0, zeker haalbaar. ,,Marco heeft een geweldige hand-oog coördinatie. En hij is een perfectionist die slecht tegen zijn verlies kan. Hij moet en hij zal dat balletje zijn wil opleggen.''

O'Mahoney roemt ook de discipline van zijn beroemde pupil. ,,Marco kan uren achtereen op de oefenbaan ballen slaan of staan putten op de oefengreen. Meestal in zijn eentje, dat vindt hij heerlijk.''

Golf en Van Basten, goed beschouwd is het niet zo'n vreemde combinatie. Voor de eenling Van Basten is golf de sport bij uitstek. Geen medespelers die de bal klungelig aanspelen, niemand die je de schuld kan geven als het fout gaat. Na het vroegtijdig einde van zijn voetballoopbaan koos Van Basten voor een teruggetrokken leven. Golf paste daarin haarfijn. Het is tijdrovend en, voor wie naar perfectie streeft, verslavend. Op de golfbaan vond Van Basten vooral dat waar hij het meest naar verlangde: rust en stilte. Eerst op banen in Cannes en Monaco, na de verhuizing naar Nederland op de Noordwijkse. Op de golfbaan valt niemand hem lastig, voelt hij zich vrij. In de beschutting van de Noordwijkse duinen doet Van Basten bijna dagelijks wat hij het liefste doet,spelen met een balletje zonder dat hij wordt gadegeslagen.

Tijdens zijn debuut in de hoofdklasse wordt Van Basten geen moment rust gegund. Een cameraploeg, fotografen en andere nieuwsgierigen willen de bekende voetballer zien golfen. Van Basten lijdt onder de aandacht, dat voel je. Vier, vijf meter scheiden Van Basten van het publiek als hij gaat afslaan. Het maakt hem gespannen. Een beslissende strafschop nemen voor 70.000 toeschouwers in San Siro was zo veel makkelijker dan op een zondagmiddag in Sint Michielsgestel een klein wit balletje recht wegslaan. Het medeleven bij een minder goed geraakte bal, het beleefde applaus bij een subtiele approach naar de hole, Van Basten zit er niet op te wachten. Op hole 16 trekt hij de stand in zijn partij tegen Woldringh gelijk. Hij gunt de toeschouwers niet meer dan een vluchtige, koele blik als hij snel doorloopt naar de volgende hole.

Eerder op de dag kreeg Van Basten het aan de stok met een fotograaf. ,,Hij bleef me maar op de huid zitten. Ik kreeg er genoeg van. `Opzouten nu', zei ik. Gelukkig is hij ook weggegaan.''

Maarten Lafeber zegt dat Van Basten zich voor de start van de competitie zorgen maakte over de aandacht van de media. ,,Hij wist dat dit ging gebeuren en hij zag er tegenop. Met voetbal was hij de beste, in golf is hij vaak nog onzeker. Maar hij wil ook op het hoogste niveau golfen, hij gaat niet voor de pers weglopen.''

O'Mahoney werd de afgelopen weken door allerlei media benaderd om iets te zeggen over Van Basten. ,,Natuurlijk ga ik op de meeste verzoeken in, die aandacht is goed voor het Nederlandse golf. Maar ik weiger te praten over Marco de bekende voetballer. Ik wil praten over Marco de golfer, want dat is hij nu, een echte golfer.''

Hoe goed is de veelbesproken golfer Van Basten eigenlijk? Maarten Lafeber denkt dat Van Basten de ambitie heeft zich een keer te kwalificeren voor het Dutch Open. ,,Hij wil met de dag beter worden, kijken hoever hij kan komen in golf. Hoe goed hij wordt is niet in te schatten, maar ik zie hem als amateur wel een keer spelen in het Dutch Open.'' En de Europese Tour, waar Lafeber en Rolf Muntz hun geld verdienen? ,,Laten we alsjeblieft wel realistisch blijven, dat zal Marco ook op prijs stellen. Nee, de Europese Tour is onmogelijk.''

Je bent geneigd om Lafeber volmondig gelijk te geven. Maar iemand die in de finale van een EK een onmogelijke voorzet van Arnold Mühren vanuit een onmogelijke positie in een onmogelijke hoek over keeper Dasajev schiet, moet tot veel in staat worden geacht.

Tom O'Mahoney spreekt in iedere geval lyrisch over Van Basten. ,,Hij is laat begonnen ja, maar zijn ontwikkeling gaat wel heel snel. Marco zit in de luxe positie dat hij iedere dag kan oefenen en spelen. Ik geloof echt dat hij over een jaar of drie een Nederlands kampioenschap kan winnen.''

O'Mahoney maakt wel eens grappen over de Senior Tour, het wedstrijdcircuit voor professionals van vijftig jaar en ouder. ,,Marco doet dan lacherig, maar wie weet komt hij daar ooit te spelen.''

O'Mahoney heeft een grenzeloos vertrouwen in de mogelijkheden van Van Basten. ,,Als ik iemand mocht uitkiezen om een allesbepalende putt van een meter te laten maken in een wedstrijd, dan zou ik het wel weten. Marco kan zo goed met druk omgaan.''

In zijn partij tegen Woldringh heeft Van Basten op de laatste hole een putt van vier meter voor de winst. Zo'n kans moet je één van de beste spitsen aller tijden natuurlijk niet gunnen. De bal verdwijnt zonder aarzeling in de hole. Van Basten juicht met de armen in de lucht. Niet uitbundig, maar ingetogen, als een echte golfer. Het akkefietje met Woldringh op hole 14 wordt niet lang daarna uitgepraat. Alles vergeven en vergeten. Van Basten is zichtbaar moe. ,,Het valt niet mee, 36 holes spelen op een dag. Maandag neem ik rust.''

De dagen erna zal hij ongetwijfeld op de Noordwijkse Golfclub te vinden zijn. Alleen, met zijn clubs en een tas ballen, de wind door zijn haren. Van Basten erkent er naar uit te zien. ,,Heerlijk is dat, golfen zonder publiek en camera's.'' Van Basten meldt zich aan de bar in het clubhuis. ,,Klasse koning'', roept teamcaptain Maarten van den Berg. Van Basten lacht en bestelt een rondje. Gewoon als één van de spelers van het eerste team van de Noordwijkse Golfclub.

    • Gerard Louter