Nieuwe vereniging taxi's Amsterdam

Uit onvrede met het bestuur van de Taxicentrale Amsterdam (TCA) heeft een aantal Amsterdamse taxiondernemers de Belangenorganisatie Taxi Ondernemers (BTO) opgericht. Door zich tegen iedere oplossing in het taxiconflict te verzetten, behartigt het TCA-bestuur volgens de BTO niet de belangen van de taxichauffeurs op straat.

,,Voor ons is nu de maat vol'', zegt mede-initiatiefnemer van de BTO E. van Thijn. Volgens Van Thijn hebben zeker honderd chauffeurs inmiddels toegezegd lid van de vereniging te zullen worden. ,,En we moeten natuurlijk nog publiciteit gaan maken.'' Morgen houdt de BTO de oprichtingsvergadering, woensdag zal de vereniging zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De BTO wil de belangen van alle taxichauffeurs behartigen, ongeacht de centrale waarbij ze zijn aangesloten.

Vorige week presenteerde bemiddelaar in het taxiconflicht M. Rood een aantal voorstellen. Belangrijk onderdeel is een compensatiefonds voor taxichauffeurs die door de nieuwe taxiwet ernstig zijn gedupeerd. Maar TCA vindt het voorstel te mager, en vindt het bovendien onbespreekbaar dat de telefoonpalen van TCA van de standplaatsen moeten verdwijnen. Van Thijn van de BTO vindt het bemiddelingsvoorstel van Rood juist ,,een zeer behoorlijk uitgangspunt waar niemand nee tegen kan of mag zeggen''. Rood wil nog geen commentaar geven op de oprichting van de nieuwe belangenvereniging.Taxicentrale Taxidirekt juicht de oprichting van de BTO toe. ,,Wij hebben er altijd bij Rood op aangedrongen ook met de chauffeurs te praten. Het is toch vreemd dat de centrales over de hoofden van de chauffeurs onderhandelen.'' TCA was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.