Nagels

Worden we humaner tegenover de dieren, althans, zijn we ons er meer van bewust dat we ze nog lang niet humaan genoeg behandelen? Je zou het soms bijna denken.

Mijn ochtendblad meldde dat de schrijver Peter Benchley spijt heeft van zijn bestseller Jaws, waarin de haai als een agressief, wreed monster wordt beschreven. Benchley vindt nu een verhaal waarin een dier bewust kwaad doet `ethisch en moreel niet meer acceptabel'. Goed voor hem dat hij niet eerder tot dat inzicht is gekomen het zou hem miljoenen hebben gekost.

Nog nagenietend van dit bericht liep ik op de Dam tegen Vera aan. Vera stond roerloos in een box met stalen stangen, zonder stro en zó krap dat ze in die stangen had gebeten als ze niet van kunstmateriaal was geweest. Vera bleek een nepzeug, nauwelijks van een echt varken te onderscheiden, die door de dierenbeschermingsorganisatie Compassion In World Farming (CIWF) in vijftien Nederlandse steden wordt getoond. Aardige meisjes met Brabantse tongval vragen je een petitie te ondertekenen je moet wel een hele schoft zijn om dat te weigeren.

Ik vroeg nog wel of de actie niet te veel concurreert met die van de Stichting Varkens in nood van o.a. J.J. Voskuil, Koos van Zomeren en Youp van 't Hek. Dat vonden ze niet bij het CIWF, een Engelse organisatie, die zich vooral richt op beïnvloeding van de nieuwe regelgeving van de Europese Unie. Toch lijkt het publiek een beetje varkensactiemoe te worden. Vera had weinig bekijks op de Dam, veel minder in ieder geval dan de duiven, en ook in de kranten las ik vrijwel niets over haar. Zonder bekende Nederlanders is het lastig om zo'n actie op gang te krijgen.

Goedgemutst door de dierlievendheid van al die ijverige vrijwilligers liep ik naar huis, waar mijn stemming helaas grondig ondermijnd werd door twee ervaringen. Eerst zag ik op een rechtbankrol dat een dag later in Breda een zaak diende tegen iemand die een springpaard opzettelijk kreupel zou hebben gemaakt om een kwart miljoen aan verzekeringsgeld te innen. Zou de rechter hem als werkstraf niet een maandje met Vera door Nederland kunnen laten zeulen?

Toen bekeek ik een video-opname van een recent interview van David Letterman met Hillary Clinton. Het ging even over Socks, de kat van de Clintons. Op een vraag van Letterman gaf Hillary toe dat ze bij Socks de nagels hadden uitgetrokken, omdat hij het antieke meubilair in het Witte Huis beschadigde.

De mensen die niets van katten weten, moet ik nu even vertellen dat veel katten het al erg vervelend vinden als hun nagels geknipt worden. De mijne verzet zich tot het uiterste, en er moet altijd iemand bij komen om haar in bedwang te houden. Het is een pijnloze operatie, maar ze vertrouwt het niet. Nagels uittrekken dat lijkt me zoiets als castratie, ontmanning dus, iets waar Hillary toch ook niet toe is overgegaan, hoewel ze daar meer reden voor had dan voor deze ontkatting.

    • Frits Abrahams