Lammers bondscoach van hockeysters

Marc Lammers (31) volgt na de Olympische Spelen in Sydney Tom van 't Hek op als bondscoach van de Nederlandse hockeysters. Vanmiddag is de huidige coach van de Spaanse vrouwenploeg officieel gepresenteerd op het bondsbureau in Bunnik. De oud-assistent van Van 't Hek tekent een contract tot en met de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Ook oud-international Caroline van Nieuwenhuyze was in beeld, maar de voormalig coach van Jong Oranje viel op het laatste moment af.

Lammers sloot in november reeds een principe-overeenkomst met de Nederlandse hockeybond (KNHB), nadat Van 't Hek al eerder had laten weten na `Sydney' te stoppen. Op aandringen van de Spaanse collega's besloot de KNHB de aanstelling te verzwijgen met het oog op het olympisch kwalificatietoernooi, waar de voormalig olympisch kampioen ('92) donderdag na twee overwinningen en twee gelijke spelen deelname aan de Spelen veiligstelde. Ook Groot-Brittannië, Nieuw Zeeland, Duitsland en China plaatsten zich. Nederland was reeds gekwalificeerd.

Met zijn aanstelling gaat voor de oud-aanvoerder van Den Bosch een droom in vervulling. ,,Als speler heb ik nooit de top gehaald. Dan maar als trainer, dat is altijd mijn insteek geweest'', sprak Lammers gisteravond telefonisch vanuit Milton Keynes.

Lammers' benoeming kwam mede tot stand op advies van Van 't Hek. ,,Marc is een zeer begaafd trainer die op positieve wijze, zonder soft te worden, mensen beter laat hockeyen'', aldus Van 't Hek, die vorige week met eigen ogen zag hoe Spanje zich plaatste. ,,Spanje is weliswaar geen Nederland, maar Marc heeft die ploeg weer teruggebracht op een acceptabel niveau.''

Twee jaar geleden sloot Lammers zijn actieve carrière af met de landstitel. Aanhoudend blessureleed bespoedigde het afscheid en is naar eigen zeggen de voornaamste reden waarom Lammers slechts vijf interlands achter zijn naam heeft staan. Vlak voor het WK '94 viel de middenvelder af door een enkelblessure. Behalve voor Den Bosch kwam de voormalige CIOS-student drie seizoenen uit voor Oranje Zwart en één jaar voor het Italiaanse Cernusco, waar hij actief was als speler-coach.

Lammers beschikt ondanks zijn leeftijd over een ruime ervaring. Al tijdens zijn actieve periode trad hij op als trainer van de mannen- en vrouwenploeg van Den Bosch, met acht internationals de hofleverancier van de selectie van Van 't Hek. Bovendien was hij drie jaar trainer van de Bossche jeugd (mannen), met wie hij twee landstitels veroverde. Daarnaast fungeerde hij anderhalf jaar als assistent-trainer bij Jong Oranje (vrouwen).

Vorig jaar behaalde Lammers de op één na hoogste trainersgraad die de internationale hockeybond kent, de Grade One-titel. De Brabander maakte indruk op de cursusleiders met een voordracht over de sterke kanten van het Nederlandse hockey: het compacte spel en het vastzetten van de tegenstander op eigen helft.

Van 't Hek beschouwt Lammers' leeftijd niet als een nadeel. ,,Het gaat om de kwaliteit en van die kwaliteit ben ik overtuigd.'' Lammers vindt zijn leeftijd eerder als een voor- dan een nadeel. ,,Ik sta dichter bij de groep en signaleer dus sneller wat er leeft. Dat is in Spanje wel gebleken.''

Net als zijn leermeester en voorganger Van 't Hek legt Lammers de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid. ,,Een coach moet openstaan voor de meningen vanuit de groep. Niet als een militair daarboven staan. Net zo goed als de speelsters van mij kunnen leren, kan ik van hen leren.''

    • Mark Hoogstad