Koersen op het web

Wie aandelen of opties bezit, kan zich van minuut tot minuut rijk rekenen op Internet. Of kijken hoe hoog het verlies nu weer is opgelopen. Er zijn talloze websites die gratis met enige vertraging of real time de beurskoersen doorgeven, zoals AEX en De Beurs. Behalve koersinformatie bieden veel sites voor beleggers handige extra's zoals een digitale portefeuille, columns, achtergronden, analyses en tips.

Op de AEX-site bijvoorbeeld kan de bezoeker zich registreren en opgeven hoe zijn of haar aandelenbezit eruit ziet. Na het invullen van een uitgebreide vragenlijst, krijgt de surfer een registratiecode waarmee een portefeuille kan worden samengesteld die overeenkomt met het echte aandelen- en optiebezit of die kan dienen als oefening in het `droog beleggen'.

Bij AEX.nl worden in de rubriek `Vraag van de week' vragen van beleggers beantwoord door deskundigen. Daarnaast is er informatie te vinden over de beurslezingen, bedoeld voor beginnende beleggers, die enkele malen per dag op de AEX in Amsterdam worden gegeven. Tijdens de lezingen worden de primaire en secundaire markt van aandelen behandeld en komen ook obligaties en de betekenis van de AEX-index aan bod.

De website De Beurs geeft behalve informatie over fondsen ook analyses en overzichten. In de rubriek `Beursscoop' is veel nieuws te vinden over de koersen van aandelen op de iets langere termijn, fusies en andere onderwerpen die te maken hebben met de waarde van bedrijven en stukjes daarvan. Deze week wordt in Beursscoop aandacht besteedt aan het aandeel World Online dat afgelopen vrijdag even onder de 20 euro dook, de beursplannen van Schiphol en een nieuwe overname van entertainmentbedrijf Endemol.

Bijzonder is de rubriek `Pennystocks', waarin geïnformeerd wordt over relatief goedkope aandelen in Internetbedrijven. De bedrijven worden geanalyseerd door de redactie van De Beurs die beredeneerd waarom de aandelen van de betreffende onderneming naar verwachting flink zullen stijgen. Wie wil weten hoe vaak De Beurs gelijk heeft, kan zelf de voorspellingen van vorig jaar vergelijken met de huidige koersen van de bedrijven die toen veelbelovend werden geacht.

Een andere informatieve site is IEX (Info Exchanges). IEX biedt uitstekende columns van onder meer bankiers, commissionairs en financieel-economische journalisten.

Informatie over online beleggen (via Internet aandelen kopen en verkopen) is te vinden bij de Beursgids, een discussieforum voor en door beleggers. Hier worden de beschikbare methoden besproken en de diensten die de verschillende banken aanbieden. Alex (een beursordersysteem), de SNS Bank en de Postbank zijn erg goed, volgens deelnemers aan het forum van de Beursgids. Bij de Postbank is online beleggen overigens zo populair dat er voorlopig geen nieuwe klanten meer worden aangenomen omdat anders de belangen van de bestaande klanten in het geding komen, meldt de bank op haar website.

Ook Belegger.nl geeft informatie over Internetbrokers. Net als bij de Beursgids komen Alex, de SNS Bank en de Postbank goed uit de bus.

AEX: www.aex.nl

Beleggersweb: www.beleggersweb.nl

De Beurs: www.debeurs.nl

IEX: www.iex.nl

Beursgids: www.beursgids.nl

Belegger.nl: www.belegger.nl

Alex: www.alex.nl

Beurs Pagina: beurs.pagina.nl

    • Marie-José Klaver [Klaver@Nrc.Nl]