Kitchen to the Garage

De muzikale rijkdom van de jaren zestig blijkt nog steeds niet uitgeput. En ze ontstond dichterbij dan we doorgaans denken. From the Kitchen to the Garage. Dutch girls and girlgroups in the sixties heet de onlangs verschenen verzamel-cd die overrompelt door zijn humor, naïviteit en in sommige gevallen grote kwaliteit.

De cd ziet er uit als een bootleg, en de herkomst van platenmaatschappij Waterpipe Recors is onduidelijk, maar deze collectie obscure singletjes is mooi samengesteld. De zangeressen en meisjesgroepen van wie 29 liedjes te horen zijn, heten Triks and the Paramounts, Rosita Bloom, José, Shirley, Wendy of Daniëlla. Mariska Veres staat er op (pre-Shocking Blue), en de latere actrice Linda van Dyck met het op Jefferson Airplane geinspireerde anti-oorlogslied Stengun.

Voor wie niet wist dat er in Nederland ook Shangri-La-achtig raffinement bestond is dit een ontdekking. Vooral omdat de meeste teksten in het Nederlands zijn; er was toen dus meer dan alleen Boudewijn de Groot. Er waren bijvoorbeeld hilarische teksten, zoals het protestlied Gezakt of geslaagd van Els Molenaar (`Gezakt of geslaagd/ het kan me niet meer bommen/ zonder dat papiertje/ zal ik ook wel verder kommen') en het door Rosita Bloom met heldere meisjesstem gezongen rijmende loflied op Kees van Mars (`Daar stond stoer en breed gewelfd/ Mister Universe himself/ en vraag niet naar zijn armen/ hij had er zeker elf'). Maar de cd is niet alleen grappig en curieus. De zang van bijvoorbeeld Shirley (Zweerus) in Big Boss Man is werkelijk indrukwekkend, en het nummer had zo van gospelgroep The Sweet Inspirations kunnen zijn.

From the Kitchen to the Garage. (Waterpipe Records)

    • Hester Carvalho