Internationaal

LONDEN

Bill Gates waarde door de Europese aandelenmarkten vanmorgen, na het nieuws dat een schikking in de anti-trustzaak tegen Microsoft niet mogelijk is gebleken en een rechterlijke uitspraak deze week zal volgen. Op de elektronische Instinetbeurs zakte het aandeel Microsoft vanmorgen met 10,6 procent. Omdat de termijnhandel in de Nasdaqindex ook al op een daling wees, na het herstel van vrijdagavond, was de stemming vanochtend vooral onder technologiefondsen niet best. Vodafone was 2,3 procent lager, maar in Londen vestigde de aandacht zich vooral op de overname van de Franse bank CCF door HSBC. Aandelen HSBC vielen met 5,7 procent terug. Door technische problemen kon de FTSE-index in Londen niet worden berekend.

FRANKFURT

Technologie-aandelen waren lager in Frankfurt, met een daling van 0,5 procent voor de Neuer Markt. Deutsche Telekom leed onder het nieuws dat aandelen van Internetdochter T-Online naar de beurs gaan voor tussen 26 en 32 euro, in plaats van de 35 tot 50 euro die eerder was gehoopt. Aandelen Deutsche moesten 4,5 procent naar beneden. De DAX-index dook met 1,6 procent naar beneden tot 7.474 punten.

PARIJS

Ook France Telecom moest terug in Parijs, met 3 procent. Vivendi, Lagardere en Cap Gemini behoorden eveneens tot de verliezers. Bankaandelen deden het echter goed, als gevolg van de overname van CCF, dat 15 procent omhoog schoot, door het Britse HSBC. Credit Lyonnais steeg zelfs met 3,6 procent. De CAC-index bleek toch gevoeliger voor de slechte techsector, en noteerde 1,3 procent lager op 6.206 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen omhoog gegaan. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 390 punten tot 20.727, een toename van 1,9 procent.

In de ochtend was de gang van zaken op de beurs nog negatief, maar de stemming sloeg om door de publicatie van het zogenoemde Tankan-rapport, het periodieke verslag van de Japanse centrale bank. Daarin staat dat het bedrijfsleven de economie wat positiever beoordeelt dan voorheen en bereid is meer te investeren. Het gaat de economie wat beter, maar het herstel is nog zeer broos, aldus het rapport. De stemming op de beurs werd verder positief beïnvloed doordat de centrale bank ingreep op de wisselmarkt om de hoge koers van de yen aan te pakken.

De andere beurzen in Azië waren lager. Zo moest de beurs van Zuid-Korea een daling van 1,7 procent incasseren. In Hongkong was de beursindex aan het eind van de handel maar liefst 3 procent lager. In Australië sloot de beurs wel met winst. Daar kwamen de koersen gemiddeld 1,6 procent hoger uit.