Intern verdeeld Feyenoord strompelt naar eindstreep

Intern verdeeld en met de tong op de schoenen strompelt Feyenoord naar het einde van het seizoen. Na de uitschakeling in de Champions League en de nederlaag tegen stadgenoot Sparta moest coach Leo Beenhakker al enkele brandhaarden in zijn selectie blussen. Gisteravond bleken de praatsessies in de Kuip allerminst te hebben geholpen. Ook in Waalwijk maakte RKC het kleurloze Feyenoord kostbare punten afhandig: 2-2. Met ingehouden woede constateerde verdediger Van Wonderen ,,dat Feyenoord al vier jaar lang niet als een topclub voetbalt''.

Met die harde conclusie voedde Van Wonderen een reeds lang sluimerend conflict binnen de spelersgroep over de te volgen strategie van de Rotterdamse club. Beenhakker gaf Feyenoord vorig seizoen zijn trots terug door met vooral sober en degelijk spel de landstitel te veroveren. Dit jaar manifesteerde Feyenoord zich slechts in de Champions League, maar de meest gewenste sprong voorwaarts werd niet gemaakt. In voetballend opzicht hebben de Rotterdammers geen enkele progressie geboekt. ,,We kunnen zelfs kleine clubs als RKC onze wil niet opleggen'', foeterde Van Wonderen. ,,In twee duels hebben we van deze ploeg één punt gepakt en dat is veel te weinig. We moeten ons grote zorgen maken. Ik hoop dat iedereen beseft dat het voor ons vijf voor twaalf is.''

Begin dit seizoen spraken de internationals van Feyenoord al de vrees uit dat het zuinige aankoopbeleid de club zou opbreken. Libero Konterman en middenvelder Van Gastel herhaalden die kritiek voor het eerste duel met Chelsea in de Champions League. Zij spraken tevens hun verlangen uit om volgend seizoen in het buitenland te spelen. Het rebellerende duo moest een boete betalen van 25.000 gulden, zij het in de vorm van een aandelenpakket om de pijn te verzachten. Van Wonderen toonde zich solidair en sindsdien draagt Bosvelt iets dat op een aanvoerdersband lijkt.

Het was veelzeggend dat Van Wonderen zich ook gisteravond tegen RKC niet geroepen voelde als leider op te treden, toen Bosvelt in de tweede helft vanwege een knieblessure werd vervangen. In de laatste twaalf minuten van het matige duel was nota bene spits Korneev de aanvoerder van Feyenoord, terwijl de Russische aanvaller pas voor het eerst sinds 4 december (uit bij Sparta) weer in de basis begon. Blijkbaar voelt geen van de potentiële vedetten zich momenteel geroepen verantwoordelijkheid te dragen. Of het gesol met de aanvoerdersband de problemen bij Feyenoord wellicht illustreerde? ,,Misschien wel'', zei Van Wonderen.

Maar Feyenoord is geen stap verder gekomen, betoogde Van Wonderen. ,,Zolang ik hier speel, durft Feyenoord niet uit te gaan van zijn eigen kracht en slagen wij er niet in een wedstrijd te domineren'', luidde zijn scherpe analyse. ,,Het veldspel is ten opzichte van vorig seizoen niet verbeterd.''

Dat rekenen de `dissidenten' binnen Feyenoord ook hun vertrekkende trainer aan, al is het de vraag of dat verwijt wel terecht is. Feyenoord is op zijn best als een hecht collectief, dat er niet voor terugschrikt `afbraakvoetbal' te demonstreren om een optimaal resultaat te boeken. Beenhakker en technisch-directeur Rob Baan erkennen de tekortkomingen in hun ploeg en de nieuwe trainer Bert van Marwijk valt niet te benijden. Ondanks de 30 miljoen gulden aan inkomsten uit de Champions League kan Feyenoord zich ook volgend seizoen geen grote aankopen permitteren.

Van Wonderen, Konterman en Van Gastel zullen dus moeten accepteren dat Feyenoord nooit zo zal voetballen als het Nederlands elftal of Ajax in zijn gloriejaren. Het alternatief? ,,Ga maar naar het buitenland'', zongen de Feyenoord-supporters hatelijk. Voor Beenhakker moet het ondertussen een pijnlijke gedachte zijn dat hij tijdens zijn afscheidstoernee slechts teert op het verleden. ,,Natuurlijk verandert de relatie met de spelers als ze weten dat de trainer vertrekt'', erkende Beenhakker. ,,Daar heeft Adriaanse bij Willem II nu ook last van.''

    • Robèrt Misset