ING loopt Franse bank CCF mis

De Franse bank CCF gaat aan de neus van ING voorbij. De Britse bankengroep HSBC heeft dit weekeinde een succesvol bod van 11 miljard euro op Crédit Commercial de France gedaan.

De Nederlandse bankverzekeraar verkoopt haar belang van bijna 20 procent in CCF met een winst van 900 miljoen euro. In december had ING al een (lager) bod gedaan, maar dat werd inderhaast ingetrokken toen bleek dat de directie van de zevende bank van Frankrijk niet wilde meewerken.

ING werd vrijdag volledig verrast door de grootste internationale overname in de Europese bankwereld. ING-bestuursvoorzitter Godfried van der Lugt, tevens commissaris van CCF, werd pas vrijdag van de overnameplannen door HSBC op de hoogte gesteld. Net als de andere aandeelhouders schaarde hij zich achter het bod dat 10 procent hoger is dan het bod dat ING in december op CCF had gedaan. ,,We hebben direct gezegd dat CCF past in onze Europese strategie, maar ons bod was het maximale'', aldus een woordvoerder van ING vanochtend. ,,Deze prijs hadden we nooit verwacht.''

HSBC biedt de aandeelhouders 150 euro per aandeel of 13 aandelen HSBC voor 1 aandeel CCF. Voor HSBC, een van de grootste banken ter wereld, wordt Frankrijk met de aankoop van CCF een vijfde hoofdmarkt naast Groot-Brittannië, Hongkong, Brazilië en de Verenigde Staten. ,,Het is voor ons een unieke gelegenheid om een podium te bouwen in het euro-gebied, waar we nu nog ondervertegenwoordigd waren'', aldus bestuursvoorzitter John Bond. De overnamesom noemt hij een ,,goede prijs''. HSBC betaalt 18 maal de verwachte winst van 2001, ,,en dat komt aardig overeen met onze beurswaarde''.

Twee weken geleden nog maakte Van der Lugt duidelijk niet meer dan 137,50 euro per aandeel te willen betalen. Tevens stelde hij de Fransen een ultimatum: CCF had tot eind mei de tijd om alsnog met ING in zee te gaan. ,,We willen niet langer de gevangene zijn van het management'', aldus Van der Lugt toen. Hij verklaarde toen ook het belang in CCF van 19,05 20 procent nooit te zullen verkopen.

Bestuursvoorzitter Charles de Croisset van CCF gaf zaterdag op de televisie een kleine maar stekelige aanwijzing in de richting van ING waarom het bod van HSBC wel snel is geaccepteerd. De Britten zijn volgens hem de juiste partner ,,niet alleen wat formaat betreft, maar ook waar het gaat om kwaliteit''. In Le Figaro van vandaag stelt hij verder dat het ja-woord ,,niet alleen maar een kwestie van geld'' is geweest. Door de mondiale spreiding van HSBC kunnen de diensten van CCF uitgebreid worden en ,,voor ons is van fundamenteel belang, dat wij, ondanks het verschil in grootte, dezelfde principes huldigen.'' Goed mogelijk is dat ook de huwelijksvoorwaarden een rol hebben gespeeld. De Croisset krijgt een zetel in de raad van bestuur van HSBC, hetgeen hem niet door ING aangeboden zou zijn. De directie van CCF blijft daarbij ongewijzigd, en de bank behoudt haar autonomie.

De CCF is de eerste Franse bank die in buitenlandse handen overgaat. Met 650 vestigingen in het land bezet CCF de zevende plaats op de Franse ranglijst. De netto-winst steeg het afgelopen jaar met 41 procent tot bijna 450 miljoen euro. Voor 2000 en 2001 is een winststijging van ongeveer 20 procent voorzien. De Croisset verwacht, dat de synergie tussen HSBC en CCF 150 miljoen euro per jaar gaat opleveren, waarvan 50 miljoen door bezuinigingen en 100 miljoen aan extra inkomsten.