Herseninfarct treft premier van Japan

De Japanse premier Keizo Obuchi is dit weekeinde getroffen door een herseninfarct en verkeert in coma. Dit heeft waarnemend premier Michio Aoki vandaag bekend gemaakt. De toestand van de premier ,,laat geen voorspelling toe'' over de toekomst, zei Aoki op een persconferentie.

Aoki wilde geen uitspraken doen over de denkbare situatie dat Obuchi niet meer terugkeert als premier: ,,Voorlopig kijken we de situatie aan en nemen indien nodig besluiten.'' Volgens Aoki was Obuchi gisteren nog bij bewustzijn en had hij hem toen gevraagd het premierschap waar te nemen. De regering kent geen vice-premier die in een geval als dit automatisch de taken van de premier overneemt.

Zaterdagnacht rond één uur werd Obuchi in het ziekenhuis opgenomen maar de regering hield dit nieuws 22 uur lang geheim. Ook bij de bekendmaking op zondagavond werd de werkelijke oorzaak nog niet meegedeeld, ook al lag Obuchi inmiddels op de intensive care. Vandaag volgde eerst het nieuws dat Obuchi een herseninfarct heeft gehad, en enkele uren later dat hij in coma ligt en met beademingsapparatuur in leven wordt gehouden.

De 62-jarige Obuchi had al hartproblemen voor hij twee jaar geleden het premierschap op zich nam. Hij heeft een pacemaker. De laatste tijd kampte Obuchi met problemen binnen zijn coalitieregering. Enkele uren voor zijn ziekenhuisopname zaterdagnacht wees Obuchi coalitiepartner Ichiro Ozawa de deur. Ozawa heeft de afgelopen anderhalf jaar tot vier keer toe gedreigd de regering te verlaten omdat naar zijn zin onvoldoende aan zijn verlangens tegemoet werd gekomen. Het laatste dreigement, afgelopen weekend, werd Obuchi teveel en hij verbrak zelf de samenwerking. Enkele uren daarna werd de premier opgenomen.

Waarnemend premier Aoki diende tot dusver als kabinetssecretaris. Deze functionaris draagt de rang van minister, is feitelijk de rechterhand en woordvoerder van de premier en zit als een spin in het web van de macht. Aoki wordt echter niet gezien als permanente opvolger van Obuchi, mocht de premier niet terug kunnen komen.

Obuchi werd premier nadat zijn voorganger Ryutaro Hashimoto in 1998 de verkiezingen voor het Hogerhuis verloor. Obuchi moest op zoek naar een coalitiepartner, die hij uiteindelijk vond in Ozawa's partij en in de Komeito, de politieke arm van de boeddhistische lekenorganisatie Soka Gakkai. Het wantrouwen tegenover deze coalitie is groot. Volgens peilingen steunt hooguit een derde van de kiezers de samenwerking, terwijl meer dan de helft tegen is. In deze sfeer van wantrouwen stond Obuchi voor de taak uiterlijk oktober dit jaar verkiezingen uit te schrijven voor het Lagerhuis.

Op 26-jarige leeftijd kwam Obuchi in het parlement. Hij rees binnen de Liberaal Democratische Partij omhoog in de schaduw van voormalig premier Noboru Takeshita. Van Takeshita nam Obuchi enkele jaren terug de leiding over van de grootste factie binnen de LDP. Takeshita is nog steeds lid van het parlement en geldt nog altijd als een machtsfactor van betekenis binnen de partij, ook al ligt hij al eenjaar in het ziekenhuis. Waarnemend premier Michio Aoki was ook als privé-secretaris van Takeshita.

    • Hans van der Lugt