Gelegenheidskleding

Ik fiets over de polderweg. Langs de kant ligt een haas, dood, aangereden blijkbaar. Het moet zojuist gebeurd zijn. Het is een grote haas met een dikke vacht. De lage ochtendzon toont hem in volle schoonheid en in het tegenlicht zie ik zijn snorharen nog uitstaan.

Er gaat even een steek door mijn hart, het doet mij pijn dit mooie dier hier dood te zien. Graag zie ik hazen rennen in het vrije veld, springend over de slootjes.

Een stukje verder lopen mannen in het groen over het land met geweren losjes in de hand. Ze lopen naar de haas toe. De haas is niet aangereden, hij is geschoten! Geschoten door mannen die daarvoor vroeg zijn opgestaan en speciale kleren hebben aangetrokken, met zorg gekozen, compleet met laarzen en hoofddeksels. Wraakzuchtig bedenk ik hoe deze mannen gekleed gaan op een gemiddelde dag als ik hen tegenkom op weg naar hun werk of in het winkelcentrum: om op te schieten!

    • Ineke Holiershoek