Gebrek aan ervaring kost Twente zege

FC Twente heeft gisteren twee punten verspeeld in de strijd om een plaats in de Champions League. De Enschedese ploeg speelde met 1-1 gelijk tegen middenmoter Sparta, dat gesteund werd door negenduizend toeschouwers op het gerenoveerde Kasteel.

FC Twente voorkwam een nederlaag door toedoen van doelman Boschker, die schoten van de Spartanen Inia, Langerak en Boukhari op knappe wijze keerde. Vlak voor rust was Boschker kansloos bij een vrije trap van Nielsen. De Deense specialist krulde de bal over de muur in de bovenhoek van het Twentse doel. Vlak na rust zorgde de Schot Booth voor de gelijkmaker. In de resterende speeltijd kregen beide ploegen kansen op de overwinning, maar er werd niet meer gescoord.

FC Twente evenaarde een clubrecord en bleef dit seizoen voor de vijftiende, opeenvolgende keer ongeslagen. Onder leiding van trainer Rijvers leverden de Tukkers in 1968 dezelfde prestatie. Volgens Rutten, die zijn contract mag verlengen in Enschede, is de Champions League geen verplicht nummer voor zijn elftal. ,,We staan tweede, dus we weten wat de uitdaging is. We willen graag, maar het moet niet'', zei de succesvolle coach na afloop.

Voor Rutten betekende de remise in Rotterdam geen tegenvaller. Hij refereerde na afloop aan de jonge spelersgroep die weinig ervaring heeft met het spelen van cruciale wedstrijden. In de laatste zes competitieduels treft FC Twente vier zware tegenstanders: Roda JC, Vitesse, PSV en Feyenoord. FC Twente blijft tweede op de ranglijst, met een achterstand van tien punten op koploper PSV. Heerenveen volgt op twee punten, Feyenoord heeft drie punten minder dan FC Twente. De nummers een en twee van de eredivisie plaatsen zich rechtstreeks voor de Champions League. De nummer drie moet een voorronde spelen.

Vitesse steeg naar de zesde plaats. De ploeg van trainer Koeman won zaterdagavond met 2-0 bij MVV, dat op de zestiende plaats bleef steken. Vitesse dankte de zege aan treffers in de eerste helft van Jochemsen en Sikora. Hun ploeggenoot Stefanovic kreeg nog voor rust een rode kaart. In de tweede helft kon MVV niet profiteren van de numerieke meerderheid. Vitesse kwam op gelijke hoogte met Ajax.

In de onderste regionen deed Cambuur Leeuwarden goede zaken. De Friese ploeg won met 2-1 bij middenmoter FC Utrecht. Cambuur kwam met 2-0 aan de leiding door treffers van Nelisse en Van Utrecht. Kuyt scoorde nog tegen voor de thuisploeg, maar hij kon de veertiende competitienederlaag niet meer voorkomen. Voor Cambuur was het pas de derde overwinning in deze jaargang.

In de Galgenwaard waren de boezemvrienden Kruys en Adelaar elkaars tegenstander. De trainers van respectievelijk Cambuur en FC Utrecht vormden in de jaren tachtig een befaamde middentrio met hun maatje Wouters, die twee weken geleden werd ontslagen als trainer van Ajax. Kruys werd na afloop van het duel tegen FC Utrecht luid bejubeld door de fans van de thuisploeg.

Cambuur heeft nu drie punten voorsprong op hekkensluiter FC Den Bosch. Komend weekeinde spelen beide `staartclubs' in Leeuwarden tegen elkaar. Cambuur heeft de achterstand op MVV verkleind tot twee punten. De nummer achttien van de eredivisie degradeert rechtstreeks naar de eerste divisie. De nummers zestien en zeventien spelen in de nacompetitie tegen vier ploegen uit de eerste divisie.