Frans Marianne-model ontvlucht het land

Het symbool van de Franse republiek heeft zich om fiscale redenen in Londen gevestigd, zo onthulde het dagblad The Times afgelopen zaterdag. Laetitia Casta, de 21-jarige actrice die model stond voor de buste van de `Marianne van het jaar 2000', heeft een appartement gehuurd in het chique Covent Garden. Het bericht heeft in Frankrijk veel commotie veroorzaakt.

Jean-Paul Delevoye, voorzitter van de Association des maires de France die Casta als model had uitverkozen, heeft opgeroepen tot een debat over de hoogte van de belastingen, de voornaamste reden van Casta's vertrek. Andere burgemeesters vroegen zich af of ze de buste nu nog wel op hun stadhuis konden handhaven. De ontwerper van de buste, de beeldhouwer Serge Chachkine, verklaarde boos een nieuwe Marianne te zullen maken, deze keer met een werkster als model, ,,een echte vrouw uit het volk''. De Franse minister van Binnenlandse zaken, Jean-Pierre Chevènement, zei voorts op de Franse tv: ,,Als Casta de metro neemt, hoewel ik dat betwijfel, zal ze ontdekken dat de Londense metro niets is vergeleken bij de Franse''.

Casta werd afgelopen oktober gekozen als symbool van een `solidaire, open en tolerante samenleving'. Als zodanig vertegenwoordigt zij `de burgerlijke waarden waar de Fransen van tegenwoordig naar streven'. (AFP/Reuters)