Falling in love

In de film Falling in Love zijn Robert de Niro en Meryl Streep zo druk bezig te voorkomen dat ze een buitenechtelijke relatie met elkaar krijgen, dat het beiden hun huwelijk kost.

Je zou je natuurlijk moeten kunnen inleven in deze moreel hoogstaande dramatiek. Getrouwd is nu eenmaal getrouwd en dan is het ongepast om aan je gevoelens toe te geven als de Ware Liefde – die bestaat in dit soort films – jaren te laat nog eens langskomt. Maar dat inleven lukt niet zo best en dat ligt vooral aan de merkwaardige rol van Meryl Streep.

Objectief valt er een hoop mee te voelen met het Streep-personage. Thuis heeft ze een saaie man met een baardje, dus echt gek is het niet dat ze verliefd wordt als ze Robert de Niro (ook nog eens zestien jaar jonger dan nu, de film is uit 1984) tegenkomt in de trein. En als ze voorafgaand aan een van hun eerste afspraakjes een eindeloze eenpersoons-verkleedpartij houdt, omdat ze vindt dat ze `niets heeft om aan te trekken', denk je: dat klopt! Regisseur Ulu Grosbard heeft haar met een onmogelijke, onsexy garderobe opgezadeld.

Maar tegelijkertijd is Streep onbereikbaar. Er valt niks te identificeren. Meryl Streep is op haar best als ze een buitenlands en daardoor beetje wereldvreemd type met een interessant accent speelt, maar je kunt ook overdrijven. In Falling in Love valt het op als ze tussen haar gestamel door een volzin uitspreekt. En door haar ingevallen wangen en feminien gehijg lijkt het erop alsof ze van een planeet komt waar de mensen voortdurend teveel uitademen. Wat haar meteen ongeschikt maakt voor de enige scène die je haar in een film als deze zó zou toevertrouwen: die waarin ze met dansend lang blond haar in slow motion en soft focus op Robert de Niro zou afrennen nadat ze weer eens allebei de trein hebben gemist. Helaas: in deze kortademige dame is geen beweging te krijgen.

Het blijft een raadsel wat De Niro, die thuis een vrouw heeft met een glimlach waarvoor je fietsend de Mount Everest zou trotseren, in haar ziet. Maar ja, dit is kennelijk die echte liefde, die maar voor 0,02 procent van de mensheid is weggelegd.

Falling in love, (1984, Ulu Grosbard, VS), Net5, 20.30-22.25u.

    • Ellen de Bruijn