Duitse werkloosheid mogelijk onder 10 pct

De Bundesbank maakt woensdag cijfers over de werkloosheid in Duitsland bekend die mogelijk onder de 10 procent duiken.

Kort na het aantreden van de Duitse bondskanselier Schröder kwam de zakenbank Merrill Lynch nog met een rapport waarin Duitsland `de zieke man van Euroland' werd genoemd. De banengroei in Duitsland was de laagste van alle landen in de Economische en Monetaire Unie, de lonen zijn er hoog en flexibiliteit op de arbeidsmarkt is ver te zoeken. Critici deden Schröders `Bündnis für Arbeit', dat werkgevers en werknemers moet bewegen de werkloosheid terug te dringen, af als een lege huls.

Maar het blijkt nu toch te werken, zowel tussen de oren – de doorgaans onvermurwbare metaalvakbond IG Metall bracht vorige week zonder slag of stoot zijn looneis voor de chemiesector terug van 5,5 naar 3 procent – als in de harde cijfers. Terwijl in januari de werkloosheid nog steeg, rapporteerden de arbeidsbureaus vorige maand een daling van 11 tot 10,9 procent. De Duitse Bundesbank, die voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers publiceert, becijferde de werkloosheid in februari op 10 procent.

Analisten, onder anderen van effectenbank Stroeve, verwachten dat het Bundesbank-cijfer komende woensdag, als zowel de Duitse centrale bank als de arbeidsbureaus nieuwe werkloosheidscijfers publiceren, onder de 10 procent zakt. ,,Vandaag gepubliceerde cijfers over het vertrouwen van ondernemers in de industrie wijzen op een gunstige situatie voor de Duitse economie'', aldus Stroeve-analist Sander Haaijer. ,,De ondernemers hebben een volle orderportefeuille en voorzien een hogere productiestijging. Dat levert banen op.'' Haaijer verwacht dat de werkloosheid in maart is gedaald van 10 naar 9,9 procent.

Duitsland doet het daarmee overigens nog steeds slechter dan de rest van de eurolanden, waar de werkloosheid gemiddeld 9,5 procent is. Dat komt vooral doordat in het oosten van Duitsland de werkloosheid met bijna 20 procent twee keer zo hoog is als in het westen van het land.