Duitse weerzin tegen `Haider van de Rijn'

Jürgen Rüttgers, de CDU-lijsttrekker bij de komende verkiezingen in Noordrijn-Westfalen, zorgt voor grote ophef in en buiten zijn partij met een briefkaartencampagne tegen buitenlandse computerspecialisten.

Rüttgers wil met de campagne protesteren tegen het besluit van de roodgroene regering om 20.000 informatica-experts uit het buitenland te halen. Het Duitse bedrijfsleven heeft een tekort van ten minste 75.000 informatiespecialisten. De regering wil het voor buitenlanders via een zogenaamde green card (versoepelde voorwaarden) mogelijk maken om een beperkt aantal jaren in Duitsland te werken. Eerder al voerde Rüttgers campagne met de omstreden leuze Kinder statt Inder. Hij vindt dat Duitsland beter zelf de jeugd tot computerspecialist kan opleiden dan dat experts uit India of Polen toelaten.

Nu de verkiezingen van 14 mei dichterbij komen, wil Rüttgers de campagne verscherpen. ,,Meer scholing in plaats van immigratie' is het motto van Rüttgers briefkaartenactie. Maar zijn campagne is op hevig verzet in en buiten de CDU gestoten. In Noordrijn-Westfalen wordt Rüttgers al de `Haider van de Rijn' genoemd, nadat minister-president Wolfgang Clement (SPD) de actie had vergeleken met campagnes van de Oostenrijkse FPÖ-leider Jörg Haider. Cem Özdemir van de Groenen noemt Rüttgers actie ronduit racistisch. Werkgeversvoorzitter Dieter Hundt vindt de handelwijze van de CDU'er ,,ondoordacht en hopeloos populistisch'. De Evangelische Kerk spreekt ronduit van een ,,vijandige campagne tegen buitenlanders'. IBM-topman Erwin Staudt zei: ,,Wat Rüttgers doet is de meest zinloze actie sinds de Romeinse keizer Caligula in 40 na Christus zijn paard tot consul had benoemd.'

Ook binnen de CDU raakt Rüttgers geïsoleerd met zijn campagne. Minister-president Peter Müller distantieerde zich van Rüttgers. Hij zei dat het te lang duurt voordat Duitsland zelf informatici heeft opgeleid en bedrijven derhalve in het buitenland moeten kunnen werven. Volgens Kajo Schommer, de Saksische minister van Economische Zaken, stuit Rüttgers handelwijze in de CDU op groot onbegrip.