Brink verdiende 200 mln met belang

Nina Brink heeft vanmorgen onthuld dat ze ongeveer 200 miljoen gulden heeft verdiend met de verkoop van aandelen World Online in december. In een interview met deze krant spreekt president-commissaris V. Bischoff vanmorgen zijn vertrouwen in de oprichter en bestuursvoorzitter van World Online uit. Toch daalde de koers van het aandeel vanmorgen verder met bijna zeven procent tot onder 22 euro.

Volgens president-commissaris Bischoff heeft Brink met haar aandelenverkopen ,,niets verkeerd gedaan''. Hij zegt: ,,Het is moeilijk om de gedachten te raden van andere mensen. Ze heeft ervoor gekozen haar risico's te spreiden. Zelf zou ik misschien iets anders gedaan hebben, maar ik respecteer haar beslissing.'' Bischoff verwacht dat World Online het aantal abonnees zal hebben verdubbeld in het op 31 maart afgesloten eerste kwartaal van dit jaar. Dat zou betekenen dat World Online intussen 2,4 miljoen abonnees heeft. Bischoff voorspelt een omzet van 225 miljoen euro voor dit jaar (1998: 60 miljoen euro).

In een verklaring schrijft Brink: ,,Hoewel wij in december al waren begonnen met de voorbereidingen van de beursgang kon ik er niet zeker van zijn dat die inderdaad door zou gaan. Ik heb daarbij geaccepteerd dat de prijs die ik kreeg waarschijnlijk lager was dan de prijs die ik zou realiseren bij een verkoop tijdens de beursgang. Maar ik had het gevoel dat de zekerheid die een verkoop eind 1999 mij bood in het beste belang was van mijzelf en mijn familie.'' Brink verkocht op 27 december bijna 15 miljoen aandelen aan beleggingsmaatschappij Baystar, de familie Sandoz en participatiemaatschappij Reggeborgh. Zij ontving daarvoor bijna 90 miljoen dollar (ongeveer 200 miljoen gulden). Met Baystar is afgesproken dat Brink de helft krijgt van de eventuele winst op doorverkoop van aandelen. Zij is een ,,passieve investeerder'' in Baystar zonder invloed op het beleid.

World Online: pagina 11