Aandelen KPN met acht procent onderuit

Een forse koersval van telecom-concern KPN sleurde vanmorgen de AEX-index omlaag. ING had geen enkele last van het mislopen van de Franse bank CCF, die voor de neus van de Nederlandse bankverzekeraar werd weggekaapt door de Britse concurrent HSBC.

Rond het middaguur noteerde de AEX-index 7,48 punten lager op 654,81 punten, en werd vooral gedrukt door een koersval van ruim 8 procent voor KPN. In heel Europa lag de telecom-sector onder vuur, met een daling van 3 procent voor France Telecom en 4,5 procent voor Deutsche Telekom. Een directe verklaring voor de buitensporig grote koersval van KPN was er vanmorgen niet, zij het dat bij biedingen in Groot-Brittannië op licenties voor de nieuwste generatie mobiele telefonie inmiddels bedragen worden geboden die al driemaal hoger zijn dan waar de Britse overheid zelf op had gerekend. Deutsche Telekom leed bovendien onder de afwaardering van de aandelen T-Online, die voor tussen 26 en 32 euro naar de beurs gaan, in plaats van tussen de 35 en 50 euro waar eerder op was gehoopt. KPN is zelf ook Internet-aanbieder, met meer dan een miljoen abonnees, waarvan de waarde binnen het telecomconcern besloten ligt. De laagste koers van 109,80 euro die KPN vanmorgen bereikte ligt 27,4 procent onder het koersrecord van 6 maart.

Bankverzekeraar ING moest een teleurstelling verwerken toen dit weekeinde bleek dat niet zij maar de Britse bank HSBC de hand heeft weten te leggen op de Franse bank CCF. Beleggers dachten daar echter anders over: terwijl HSBC in Londen kelderde met meer dan 5 procent, was het aandeel ING vanmorgen onveranderd, en liet rond het middaguur zelfs een kleine winst zien van 0,23 procent op 56,73 euro.

Nina Brink schreef intussen een nieuw hoofdstuk van de soap die de notering van World Online lijkt te gaan worden, en verklaarde vanmorgen eind december aandelen te hebben verkocht uit onzekerheid over de beursgang. Beleggers werden daar weer onzeker van, en stuurden World Online met 5,8 procent omlaag tot 22 euro.

Ook andere tech-fondsen werden in loop van de ochtend gegrepen door een verslechterende stemming. Philips herstelde aanvankelijk, maar moest rond het middaguur toch weer verder terug tot 174 euro, een verlies van een kleine procent. UPC nam een kabelbedrijf in Duitsland over, maar zag het aandeel ook al verder dalen, met 0,7 procent tot 48,50 euro.

ASML, waarvan Philips vrijdag bekendmaakte zijn aandeel van 24 procent te willen verkopen, daalde met 3,6 procent tot 112,50 euro. Van de recente snelle stijgers die vorige week zware klappen kregen, handhaafde enkel VNU zich redelijk, met een koerswinstje van 0,3 procent op 61,75 euro.

Forse klappen kreeg softwarebedrijf CMG, dat 10,0 procent daalde tot 81,25 euro na bekendmaking dat de overname van het Britse Admiral met de uitgifte van aandelen wordt gefinancierd.