VS halen uit naar handelspartners

De Verenigde Staten hebben gisteren uitgehaald naar Canada, de Europese Unie, Japan, Mexico en andere belangrijke handelspartners omdat deze oneerlijke handelsbeperkingen zouden opleggen. In sommige gevallen overweegt de Amerikaanse regering om strafmaatregelen te nemen.

Vooral Canada krijgt ervan langs in een gisteren gepresenteerde rapport van de hand van de Amerikaanse handelsvertegenwoordigster Charlene Barshefsky. Canada zou beperkingen hebben opgelegd aan de invoer van landbouwproducten uit de Verenigde Staten.

De Europese Unie werd bekritiseerd vanwege de financiële steun aan het luchtvaartconsortium Airbus. Tokio kreeg Amerikaanse kritiek te verduren vanwege de weigering om de telecommunicatiemarkt te liberaliseren, zoals Singapore dat onlangs wel heeft gedaan.

In het 434 pagina's tellende rapport werd ook Zuid-Korea genoemd, omdat dat land de toegang tot zijn automarkt bemoeilijkt. Mexico slaagt er volgens Barshefsky maar niet in om de dominantie van telefoonmaatschappij Telmex aan banden te leggen. En Brazilië legt importbeperkingen op die mogelijk in strijd zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

,,Vergaande controle en het afdwingen van handelsakkoorden is een topprioriteit van deze regering'', aldus Barshefsky. Het jaarlijkse rapport `Foreign Trade Barriers' geeft een overzicht van de 57 belangrijkste handelsrelaties die de Verenigde Staten onderhouden. (Reuters)