Vlegelachtige journalistiek

Hij studeerde politicologie in Amsterdam aan de UvA en vroeg in 1985 aan Radio Oost (inmiddels omgedoopt tot omroep Gelderland) of er een plekje voor hem was als onderzoeker. Hij was afgestudeerd op massacommunicatie en dacht de omroep behulpzaam te kunnen zijn met zijn pas verworven expertise. ,,Ze grinnikten'', zegt Rob Trip, ,,Voor mijn deskundigheid was geen plek, maar ik mocht wel blijven want ze zouden beginnen met een politiek programma.''

Trip – vaste presentator van Nova – is deze week (en volgende) ook dagelijks te zien in het discussieprogramma De Worsteling, waarmee hij voor het eerst buiten de radio- en televisiejournalistiek treedt. De Worsteling vindt hij ,,een feest'' om te doen, maar ,,onwennig'' is hij wel. ,,Ik probeer desondanks zoveel mogelijk te genieten.'' Een oordeel over het programma heeft hij nog niet. ,,Eerst allemaal zien, daarna heb ik er een mening over.'' De laatste Worsteling wordt komende maandag opgenomen. ,,Het zijn krankzinnige weken geweest om alles voor te bereiden. Maar het voelde goed om te doen wat we al zo lang van plan waren en we hebben ook heel veel kunnen lachen.''

Trip (1960, Haarlem) voelt zich in de eerste plaats journalist en in dat vak werd hij gepokt en gemazeld bij de radio. De regionale omroep leerde hem de grondslagen van zowel radio als journalistiek, zijn vleugels sloeg hij vervolgens uit bij Veronica, waar hij in 1989 in dienst trad. ,,Veronica begon met Nieuwsradio op radio 1. Dat was toen een programma met een buitengewoon brutaal imago en dat sprak mij aan. Bij de val van de Muur bijvoorbeeld kwamen de andere omroepen lang nadat Veronica met een hele ploeg in Berlijn was neergestreken ook nog eens keertje langs met een verslaggever. Het was een vlegelachtige aanpak en ik vond het leuk.''

Zeven jaar bleef hij bij Veronica, daarna stapte hij over naar de NOS. ,,Ik had geen zin `commercieel te gaan' en omdat ik al heel veel deed voor de NOS naast het werk voor Veronica – zoals onder meer Het oog op morgen – lag het voor de hand dat ik naar deze omroep zou overstappen.'' En bij de NOS vroeg hoofdredacteur Ad van Liempt van Nova hem presentator te worden. ,,Als niet Van Liempt mij gevraagd had, maar iemand anders, had ik het nooit gedaan. Van Liempt was voor mij een journalistiek zwaargewicht die vertrouwen uitstraalt. Ik brand niet van ambitie en op TV wordt alles uitvergroot, wat in je nadeel kan werken. Maar je moet het doen om te weten wat het is. En het is mij bevallen.''

Nova vindt hij een ,,heerlijk programma'' en op Nederland 3 ,,voelt hij zich thuis''. Maar verder kan televisie hem niet zo boeien. ,,Televisie speelt geen dominante rol in mijn leven. Er is trouwens zo verschrikkelijk veel, dat het verdomd moeilijk is er uit te pakken wat werkelijk interessant is.''

    • Z.C.A. Luyendijk