Verstappen

Coureur Jos Verstappen kampte met ernstige vermoeidheidsverschijnselen na afloop van de GP in het Braziliaanse São Paulo. Hoe zwaar is de Formule I?

Verstappen

Tom Coronel, deelnemer 24 Uur Le Mans: ,,De Formule I betekent niet alleen gas geven en remmen. Je moet geconcentreerd blijven en dat is moeilijk als je vermoeid bent. Conditie is het allerbelangrijkste in de autosport. Formule I-coureurs zijn fysiek zeer sterk. Dat blijkt ook als ze tijdens shows op televisie moeten concurreren met andere sportmensen: de Formule I-rijders winnen altijd. Hoewel de GP van Brazilië een zeer zware wedstrijd is, was Verstappen gewoon niet fit genoeg. Jos kwam toch altijd al over als een luie sporter die niet al te veel aan zijn conditie deed. Hij zal nu zijn lesje wel geleerd hebben. Jos is een goede coureur die dit seizoen ongetwijfeld nog van zich zal laten horen.''

Armand Caanen, fitnesstrainer: ,,Coureurs als Verstappen hebben in hun wagen te maken met G-krachten. Dat zijn krachten die aan je lichaam trekken als je bijvoorbeeld door een bocht rijdt. Met een kracht van ongeveer 25 kilo wordt er dan aan je hoofd getrokken. Het lichaam krijgt een flinke opdoffer, vooral de nek-, schouder- en buikspieren en de onderrug en onderarm. Een Formule I-coureur moet dagelijks sporten. Dan gaat het niet alleen om krachttraining, maar ook om de vergroting van het uithoudingsvermogen. Ik vond het onbegrijpelijk te horen dat Verstappen niet goed genoeg getraind had. Toch viel ik niet van verbazing uit mijn stoel, want ik heb Jos zelf drie jaar getraind. Ik had daarom al een vermoeden dat hij niet voldoende trainingsarbeid geleverd had.''

Gijs van Lennep, oud-Formule-I-coureur: ,,Rijden in de Formule I is zwaarder dan vroeger, simpelweg omdat de G-krachten hoger zijn. Fysiek gezien is het bijna niet meer op te brengen om te racen in de Formule I. Je moet de spieren van een polsstokhoogspringer hebben en de longinhoud van een marathonloper. In 1970 had ik al de beschikking over een fysiotherapeut en een dokter, dat was heel bijzonder in die tijd. Toch was ik conditioneel nog niet honderd procent in orde. Verstappen moet ervoor zorgen dat dat bij hem wél het geval is. Jos heeft de Formule I een beetje onderschat. Hij moet dit jaar goede resultaten kunnen behalen, want hij heeft de beschikking over een prima auto.''

Arjen van Vliet, hoofdredacteur autosportblad Formule I: ,,Verstappen was ernstig vermoeid. Ten eerste had hij al lang geen race meer gereden en waren bepaalde, cruciale spieren van hem wat minder sterk geworden. Ten tweede had hij gewoon niet hard genoeg getraind. Daar komt bij dat het circuit in São Paulo toch al bekend staat als zeer lastig en dat de auto van Jos wat zwaarder stuurt dan andere auto's. Toch gaat hij dit jaar punten scoren, daar is hij goed genoeg voor. Hij heeft veel mee: hij is talentvol, populair en een absolute kijkcijfermagneet. Hij moet maar zo denken: beter iets minder fit in een goede auto dan topfit in een wrak.''

Jan Lammers, oud-Formule I-coureur: ,,Jos Verstappen is vooralsnog geen Michael Schumacher. Die stapt na een zware race zo fris als een hoentje uit zijn auto. Maar Schumacher rijdt dan ook al tien jaar regelmatig wedstrijden en zit in een bepaald ritme. Verstappen is er een lange tijd uitgeweest, vandaar dat hij in Brazilië conditioneel niet honderd procent was. Hoe een coureur het beste kan trainen op conditie? Door zoveel mogelijk wedstrijden te rijden. En vaak het krachthonk in. Jos had het zelfvertrouwen om toe te geven dat hij te weinig getraind had, dat siert hem. Of hij dit seizoen voor opmerkelijke prestaties kan zorgen? Daar ga ik wel van uit.''

    • Marcel Abrahams