Van Balkom nu gedupeerd door tijdwaarneming

Patrick van Balkom is er in Kaapstad op de 200 meter weer niet geslaagd zich officieel te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sydney. Dat gebeurde op curieuze wijze. Bij zijn laatste poging viel gisteravond de elektronische tijdwaarneming uit. Het startpistool vertoonde een deffect. Van Balkom kreeg handgeklokt een winnende tijd op de 200 meter toegewezen van 20,4 seconden, die niet telt als kwalificatie voor Sydney. De limiet staat toevallig precies op 20,40 seconden. Van Balkom had dubbel pech, want de weersomstandigheden waren met ruim 20 graden en een rugwind van 1,3 meter per seconde ideaal.

Zuid-Afrika heeft Van Balkom geen geluk gebracht. Het was de tweede keer dat de atleet van Hellas uit Drunen zich aan een officiële, tevoren bij de nationale bond gemelde limietpoging waagde. De eerste keer, 24 maart in Pretoria, bleef Van Balkom met 20,43 seconden slechts driehonderdste seconde boven de eis. Bij wedstrijden in Roodepoort en Pietersburg liep hij achtereenvolgens op 13 maart 20,42 en op 18 maart 20,36 (evenaring Nederlands record). Toen had Van Balkom geen limietpogingen aangekondigd. De atleten krijgen in het olympische seizoen viermaal de kans onder de limiet te komen.

Julien Hagen, eveneens van Hellas, liep op de 400 meter 46,5, ook handgeklokt. Winnaar werd de Amerikaanse wereldrecordhouder Michael Johnson, die 43,9 kreeg toegewezen en op deze afstand zijn eerste overwinning van het jaar behaalde. Zijn prestatie was de beste ooit op Afrikaanse bodem gelopen. Ook Johnson kreeg dus te maken met een handgeklokte tijd. De Amerikaan kondigde voor zijn race in Kaapstad aan dat hij het wereldrecord op de 400 meter onder de 43 seconden wil brengen. Hij acht zich daartoe in staat, de vraag is alleen nog wanneer. Voorlopig wil hij zich richten op het belangrijkste doel van het jaar: de 200 en 400 meter op de Olympische Spelen van Sydney. ,,Ik voel me in vorm. Het seizoen is echter nog lang. Ik kan nog een stuk harder lopen, maar ik wil nu mijn trainingsprogramma in de Verenigde Staten niet te veel verstoren'', aldus Johnson.

De Nederlandse atletiektitels 10.000 meter op de baan zijn gisteravond in Gorinchem terechtgekomen bij Ramses Bekkenk en Wilma van Onna.

Bekkenk, van Leiden Atletiek, had voor de 25 rondjes een tijd nodig van 29 minuten, 27,92 seconden. De tweede plaats was voor Peter Visser, die bijna drie seconden moest toegeven (29.30,46).

Van Onna (PAC) liep de tien kilometer in 34.06,31. Daarmee was ze beduidend sneller dan Miranda Boonstra (34.32,05).