Unieke beveiliging paspoort

Als eerste in de wereld krijgt het nieuwe Nederlandse paspoort een unieke beveiliging in de vorm van een tweede, verborgen foto. Het procédé hiervoor is ontwikkeld door het bedrijf IAI in Veldhoven in samenwerking met Enschede/SDU in Haarlem. De productiekosten van het document zijn ongeveer acht gulden hoger dan van het huidige.

Dit bevestigt I. Ruiter, leider van het projectteam dat voor Binnenlandse Zaken de invoering van het document in april volgend jaar voorbereidt. De nieuwe techniek ligt volgens haar ,,op de grens tussen proven en trusted technology''. Ruiter verwacht dat de meerkosten van de productie niet aan de klant, noch aan de gemeenten in rekening worden gebracht.

De speciale techniek (laserperforatie) waarmee de beveiliging wordt aangebracht in het nieuwe paspoort, is ontwikkeld door Industrial Automation Integrators (IAI) in Veldhoven. De jonge Brabantse onderneming is honderd procent eigendom van Docdata, producent van cd-schijfjes. Er werken 19 mensen, de omzet bedroeg in 1998 bijna 7,5 miljoen gulden.

Het aanbrengen van de persoonsgegevens in het nieuwe paspoort zal, anders dan nu, centraal gebeuren. Daarvoor moeten die gegevens van de gemeentehuizen in Nederland en de rest van het Koninkrijk (Antillen, Aruba), alsmede vanuit ambassades digitaal worden overgebracht naar Haarlem. De gegevens komen in totaal van ongeveer duizend locaties. Volgens Ruiter worden hiertoe netwerken ingeschakeld die gemeentelijke bevolkingsadministraties nu al gebruiken.

PASPOORT: pagina 3

    • Harm van den Berg