Top steunt traditionele economie

Steeds meer topmanagers van bedrijven uit de `oude economie' kopen aandelen in hun eigen onderneming om te laten zien dat zij er ondanks de lagere beurskoersen nog vertrouwen in hebben.

Managers van high tech en Internet-bedrijven uit de Nieuwe Economie profiteren van de hoge koersen en verkopen aandelen. Dit blijkt uit een serie recente meldingen van transacties van bestuurders in aandelen van hun eigen ondernemingen. De gegevens zijn verzameld in een openbaar register dat de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) bijhoudt. Het register bestaat dit weekeinde een jaar.

Steeds meer beleggers verruilen hun aandelen in de `oude economie' (bedrijven als Ahold, Unilever en Shell) voor de technologiefondsen van de Nieuwe Economie. Daardoor kampen de traditionele beursfondsen, ondanks recordwinsten, met een relatief lage beurskoers. Bestuurders klagen daar regelmatig in het openbaar over. Zij vinden dat hun bedrijven ondergewaardeerd zijn.

Als bestuurders eigen aandelen inkopen op de beurs, geldt dat als signaal dat ze vertrouwen hebben in de toekomst van hun onderneming. Topvrouw Nina Brink van World Online ondervond eerder deze week nog het omgekeerde, toen bekend werd dat ze vlak voor de beursgang van haar bedrijf, twee weken geleden, een deel van haar belang verkocht had. Het aandeel kelderde op de beurs.

Onder de bestuurders die recentelijk aandelen in hun eigen bedrijf kochten, bevond zich onder meer de driehoofdige leiding van machinefabrikant Stork. Van de drie kocht bestuursvoorzitter A. Veenman enkele weken geleden de meeste aandelen: 3.300 stuks tegen een koers van 13,25 euro. Een jaar geleden stond het aandeel Stork nog boven de 35 euro. Vrijdag was de koers 14,35 euro.

Vijf bestuurders van Unilever, onder wie de co-voorzitters A. Burgmans en N. FitzGerald, kochten vorige week aandelen. Burgmans kocht 1.050 stuks voor 49,90 euro per stuk, FitzGerald op dezelfde koers 1.744 aandelen. Gisteren sloot Unilever op 51,55 euro. Een dik jaar geleden bereikte Unilever nog een piek van 75 euro.

De Unilever-bestuurders maakten geen gebruik van hun opties. ,,Ik heb liever iemand die aandelen heeft dan opties'', zegt directeur P. de Vries van de vereniging van effectenbezitters (VEB). ,,Wie aandelen heeft, deelt ook mee in de risico's dat een koers naar beneden gaat.'' Het stoort hem wel dat ondernemingen op aandeelhoudersvergaderingen vragen over bijvoorbeeld de winstgevendheid van overnames en dochterbedrijven kunnen afwimpelen, terwijl hun bestuurders wel vrijelijk in effecten van de eigen onderneming kunnen handelen, ervan uitgaande dat zij dat doen zonder voorkennis.

KOPEN EN CASHEN: pagina 15