Stuntelig Ajax ondergaat bij Roda nieuwe vernedering

Schijnbaar gelaten ondergingen spelers en supporters van Ajax gisteravond de zoveelste vernedering van dit seizoen. Op de zandvlakte van Kaalheide leed de Amsterdamse ploeg een kansloze 3-0 nederlaag tegen Roda JC, dat in de slotfase overging tot galery play. Op de staantribune waren de circa vierhonderd supporters van Ajax muisstil. Invaller Dani verliet het strijdtoneel met een smetteloos witte broek. Zijn directe tegenstander Doomernik liep bezweet en bemodderd naar de kleedkamer.

Roda dankte zijn derde seizoenszege op Ajax aan het opportunische aanvalsspel en de stuntelige defensie van de tegenstander. In de eerste helft kreeg Ajax de meeste kansen. Maar Gr⊘nkjaer en Arveladze (vervanger van de geblesseerde Machlas) misten precisie met hun schoten. Aan de andere kant had Roda aan drie kansen genoeg om twee keer te scoren. Na een half uur scoorde Doomernik met een afstandsschot waarop doelman Grim te laat reageerde. Drie minuten later punterde Peeters een voorzet van Lawal in het Amsterdamse doel.

In de tweede helft kwam Ajax er niet meer aan te pas. Roda vergrootte de voorsprong na ruim een uur spelen. Van Halst gaf een verkeerde terugspeelbal op Grim, waardoor uitblinker Tchoutang de wedstijd kon beslissen. De kleine dribbelaar uit Kameroen kreeg een publiekswissel van trainer Vergoossen, die zich realiseerde dat Roda meer is dan een cupfighter. De Limburgse ploeg kan zich via het nationale bekertoernooi plaatsen voor het UEFA-Cuptoernooi. In de competitie verkleinde Roda de achterstand op Ajax tot vijf punten.

Ajax speelde net als vorige week tegen NEC met drie aanvallers, van wie Arveladze duidelijk wedstrijdritme tekort kwam. De centrumspits raakte vorig jaar oktober geblesseerd en mocht tegen NEC voor 't eerst sinds zes maanden invallen. Tegen Roda werd de onzichtbare Arveladze in de tweede helft vervangen door Dani, die bij zijn eerste balcontact een doelpunt van Peeters voorkwam. In de resterende speeltijd beperkte Dani zich tot technische hoogstandjes die slechts de lachlust bij de Limburgse toeschouwers opriepen.

Zondebok Van Halst noemde zichzelf na afloop ,,een enorme klootzak''. Hij had de terugspeelbal naar eigen zeggen ,,in de tribune moeten rossen''. Maar die tactiek hoort niet bij de voetbalcultuur bij Ajax, erkende de kaalgeschoren middenvelder. ,,Ik kon wel door de grond zakken. Na die 3-0 knakte er iets in de ploeg. De vermoeidheid was een mentale kwestie. Als je met 3-0 leidt, voel je geen zware benen. Nu hadden de meeste jongens last van de interlandverplichtingen van afgelopen woensdag.''

Ajax mag zich dan geen Europese topclub meer noemen, toch zijn de meeste buitenlandse spelers volwaardige internationals in hun geboorteland. Daardoor miste trainer Westerhof afgelopen week diverse basisspelers op de training en klaagde hij over de overvolle agenda. Tevergeefs deed Ajax een beroep op Roda om de wedstrijd een dag uit te stellen.

Westerhof zocht na afloop niet naar excuses voor de afgang tegen Roda. ,,Het was geen fysieke kwestie'', sprak de man die volgend seizoen van plaats wisselt met zijn collega Adriaanse van Willem II. In de resterende zeven competitieduels hoopt Westerhof op een sportief herstel. ,,We hebben maar één ding nodig en dat is vertrouwen. Als ik daar niet aan werk, wie dan wel.''

Volgens Van Halst is het spel van Ajax duidelijk veranderd, sinds Westerhof de touwtjes in handen heeft. Hij ziet verschillen met de ploeg die de vorige week ontslagen Wouters onder zijn hoede had. ,,Wouters probeerde tactische foefjes uit. Westerhof wil spelers die uit vorm zijn niet opzadelen met ingewikkelde patronen. Anders gaan we te veel nadenken'', verwoordde Van Halst de visie van Westerhof.

Het Utrechtse straatschoffie Van Halst ontkende dat de zachte heelmeester Westerhof ongeschikt is als puinruimer. ,,Er is momenteel niet één wonderdokter die deze ploeg kan laten schitteren'', meende Van Halst. Westerhof maakte allerminst een strijdbare indruk. Hij refereerde aan de vele kansen die zijn spelers voor rust creëerden en hij ontkende dat Ajax een zinkend schip is. ,,Het schip is alleen een beetje uit koers. We hebben nog een lange weg te gaan'', sprak Westerhof.

Hersteltrainer Haarms stond na afloop ,,diep ontgoocheld'' in de wandelgangen tegen een muur geleund. Hij neemt deze zomer na 33 jaar afscheid van Ajax. In zijn dienstverband heeft het eerste elftal zich altijd geplaatst voor een Europees bekertoernooi. In 1990 werd Ajax uitgesloten van deelname wegens het `staafincident' in 1989. Sinds 1965 behoort Ajax tot de nationale (sub)top. ,,Het is een ramp. Ik heb er effe geen woorden voor'', zei Haarms.

De vorm bij Ajax biedt minder perspectief dan de stand op de ranglijst. Ondanks zeven competitienederlagen staat Ajax slechts twee punten achter op Feyenoord, dat zich met de huidige derde plaats kan plaatsen voor de voorronde van de Champions League. Voor het UEFA-Cuptoernooi is Ajax nog volop in de race. ,,Adel verplicht'', aldus Haarms.

    • Jaap Bloembergen