Slavernijmonument 1

Wie in Otrabanda, het `zwarte deel' van Willemstad op Curaçao rondwandelt, kan sinds enkele maanden terecht in het museum Kura Holanda, dat is gesticht door de Nederlander Jacob Gelt Dekker. Het museum is geheel gewijd aan de slavernij.

Ik ben er in het voorjaar geweest – het was net geopend – en ik ben er onthutst en beschaamd uitgekomen. De meest verschrikkelijke foto's hangen er. Er is een slavenschip nagebouwd. Er hangen advertenties, waarin slaven te koop worden aangeboden. Er zijn enkele hutjes ingericht als voorbeeld, waarin de slaven moesten verblijven.

Publicaties vertellen op onbeschaamde manier hoe het roven, stelen en deporteren van mensen geschiedde en hoe men er aan verdiende. Het waren niet alleen Nederlanders, die aan die `handel' verdienden. Fransen en Engelsen deden net zo hard mee. Er is een reeks van franse spotprenten te zien, waarop men kan lezen dat slavenhandel toch eigenlijk de normaalste zaak van de wereld was. Op het binnenplein van het museum is een grote muur opgericht, waarop de tekst is geschreven: black holocaust, 50 tot 100 miljoen slachtoffers.

Die tekst heeft mij diep getroffen, want het bepaalde mij bij de gedachte dat blijkbaar elk tijdsgewricht zijn eigen holocaust moet hebben. Wanneer H.L.Wesseling schrijft dat het echte monument hier is in de aanwezigheid van Surinamers en Antillianen dan val ik hem daarin wel bij, maar het ontslaat ons niet van de plicht een monument op te richten ter herinnering aan de black holocaust.

    • Dick Houwaart