Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage over de emigratie-golf van Marokkanen naar Spanje. Verder aandacht voor het proces dat nabestaanden tegen de staat gaan beginnen n.a.v. de vrijlating van een tbs-veroordeelde die vervolgens een moord beging. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Future war. Serie over een nieuwe generatie wapens. Vanavond over de vraag of het Westen te voorzichtig is met wetten, rechten en conventies om een eventuele vijand te kunnen verslaan. BBC2, 19.45-20.35u.

Timewatch: The true story of the bridge on the River Kwai. Het ware verhaal achter de bouw van deze brug, met een belangrijke rol voor een Engelse kolonel die met de Japanners collaboreerde om de brug te bouwen. BBC2, 21.05-22.00u.

Leven na Dead Man Walking. Over Debbie Morris die als tiener ontvoerd en verkracht werd door twee mannen en over wie de non Helen Prejean haar boek Dead Man Walking – een pleidooi tegen de doodstraf – schreef. Het boek werd in 1995 verfilmd en won meerdere Oscars. In deze documentaire vertelt Debbie dat zij bereid is de daders te vergeven. TV2, 22.02-22.30u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Pijpers pakt uit. Op Schiphol wacht Harmke Pijpers bijzondere gasten op die in Nederland aankomen voor een optreden, congres, wedstrijd of politieke top. Zij vraagt naar de bedoeling van de reis en wat zij bij zich hebben. In deze uitzending de 45-jarige Engelse dressuurruiter Richard Davison. Ned.1, 22.24-22.54u.

Wintertijd. Nieuwe reeks afleveringen waarin Harry de Winter met gasten praat over hun muziekvoorkeuren. Vanavond is presentatrice Dieuwertje Blok te gast die optredens van Joni Mitchel, Rod Stewart, Paul McCartney en Radiohead laat zien. RTL5, 22.55-23.55u.

Plankenkoorts. Eerste deel van tweeluik over de samenwerking tussen John Lennon, Paul McCartney en Yoko Ono. In deze eerste uitzending een reportage over de totstandkoming van het album Imagine. Iedere stap in de opnamesessies werd gefilmd, samen meer dan 30 uren band. Canvas, 23.10-0.10u.

Later presents... Oasis. Studioconcert van de Britse band Oasis. BBC2, 23.30-0.30u.

KUNST

Kunst... omdat het moet. Portret van violist David Oistrakh (1908-1974). Behalve violist Gidon Kremer vertelt in deze film ook Yehudi Menuhin over de trieste invloed van de Russische politiek op het leven van Oistrakh. TV2, 0.38-1.43u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Discussies over de volgende onderwerpen: privé-scholen, maatregelen tegen verloedering van televisie-programma's, en of Nederland aan de organisatie van het Europese kampioenschap voetbal had moeten beginnen. Ned.3, 21.04-22.00u.

FILM

. Darling Lili (Blake Edwards, 1970, VS). Aanvankelijk neergesabelde, later bejubelde satirische liefdeskomedie over de romance tussen luchtmachtpiloot Rock Hudson en Duitse spionne Julie Andrews tijdens Eerste Wereldoorlog. BBC2, 12.35-14.50u., met reclame.

The Girl from Petrovka (Robert Ellis Miller, 1974, VS). Romantische tragikomedie behelst affaire van Amerikaanse correspondent in Moskou (Hal Holbrook) en de Russische jongedame Goldie Hawn. SBS6, 14.10-15.50u., onderbroken door reclame.

Genghis Khan (Henry Levin, 1965, VS). Routine-epos met Omar Sharif als de Mongolenheerser uit de titel. Met o.a. James Mason. VRT, 15.15-17.30u.

Project X - Top Secret (Jonathan Kaplan, 1987, VS). Diervriendelijke jongensboekfilm. Recruut Matthew Broderick beschermt chimpansee tegen militaire experimenten. Ze communiceren in gebaren met elkaar. Net5, 17.55-19.50u., met reclame.

Dumb and Dumber (Peter Farrelly, 1995, VS). Surprisehit met Jim Carrey en Jeff Daniels als oliedom, in poep-en-pies-humor grossierend duo. Veronica, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Nell (Michael Apted, 1994, VS). Zie TV-vooraf. Ned.1, 20.31-22.34u.

. Wrestling Ernest Hemingway (Randa Haines, 1993, VS). Richard Harris en Robert Duvall spelen de sterren van de hemel in film die niets met worstelen en weinig met Hemingway van doen heeft maar de vriendschap behelst tussen twee dode zielen op leeftijd: een bejaarde opschepper en een geremde kapper in Florida. Ongebruikelijk rustige cameravoering en regie (van de regisseuse van Children of a Lesser God) en sublieme bijrollen van Shirley MacClaine, Sandra Bullock en Piper Laurie. RTL5, 20.40-22.55u.

Casualties of War (Brian De Palma, 1989, VS). De Palma's gewoonte om geweld breed uit te meten wringt met pijnlijke ernst van Vietnamdrama over normvervaging. Rechtschapen groentje Michael J. Fox verzet zich tegen collectieve verkrachting van en moord op boerenmeisje door commando o.l.v. Sean Penn. Net5, 22.00-23.55u., met reclame.

Irren ist mänlich (Sherry Horman, 1996, Duitsland). Komedie van de regisseur van Frauen sind was Wunderbares. Succesvolle advocaat annex huisvader ontdekt via zijn minnares dat hij onvruchtbaar is. Van wie zijn dan zijn twee kinderen? Ned.1, 22.54-0.34u.

Striking Distance (Rowdy Herrington, 1993, VS). Routine-thriller kraakt van de gammele dubbele bodems en het gewrongen familiesentiment. Bruce Willis als agent annex `matennaaier' van de Pittsburgh waterpolite versus een seriemoordenaar. VRT, 23.35-1.12u.

Family Plot (Alfred Hitchcock, 1976, VS). Hitchcocks zwanenzang is een opmerkelijk matte, maar vakbekwame thriller, waarin nep-medium Barbara Harris een verdwenen erfgenaam moet opsporen. RTL5, 0.25-2.40u., met reclame.

. Toestanden (Thijs Chanowski, 1976, Ned.). Eerste uitzending in 9-delige reeks van film- en tv-registraties van producties van Het Werkteater (1970-1985) betreft een bejubelde, door de producent van De Fabeltjeskrant 'zonder scenario' gemaakte weergave van stuk over psychiatrische verpleging. Met Helmert Woudenberg, Joop Admiraal (in driedubbbelrol), Peter Faber, Cas Enklaar, Shireen Strooker, Gerard Thoolen. Ned.3, 0.45-2.15u.

. Light Sleeper (Paul Schrader, 1991, VS). Noodlotstragedie vol schuld en boete, over de ontreddering van een dure drugskoerier die zich rond zijn veertigste realiseert wat eenzaamheid is. Niet alleen kleuren en mise en scène herinneren aan de schilderijen van Edward Hopper, maar zelfs de holle, intrigerende gesprekken. BBC2, 1.10-2.50u.

. Easy Rider (Dennis Hopper, 1969, VS). Invloedrijke road movie-klassieker, met Dennis Hopper en Peter Fonda als gemotoriseerde hippies. Ook met Jack Nicholson. Muziek van The Byrds, The Band, Jimi Hendrix, Steppenwolf. BBC1, 1.20-2.50u.

Nagesynchroniseerd: Live and Let Die (Guy Hamilton, 1973, Engeland). ARD, 22.40-0.35u.; Prizzi's Honor (John Huston, 1985, VS), ZDF, 23.15-1.20u.; Rocky (John G. Avildsen, 1976, VS). ARD, 0.45-2.40u.; The Adventures of Sherlock Holmes (Alfred Werker, 1939, VS). ZDF, 1.25-2.45u., zwart-wit; By Love Possessed (John Sturges, 1961, VS). ARD, 2.40-4.30u.