Rijke Enschedeërs kunnen kavels kopen

De gemeente Enschede gaat jaarlijks bouwkavels per opbod verkopen. Niet iedereen vindt dat een goede ontwikkeling.

Er zijn er die meer dan vijf jaar op de wachtlijst staan. In totaal 1.500 mensen in de rij voor een stuk grond, om een eigen huis te kunnen bouwen. Dat moet anders, vindt de gemeente Enschede. Deze week besloten burgemeester en wethouders jaarlijks vijftig kavels per opbod te verkopen. Eind april, begin mei worden de eerste elf kavels in west-Enschede geveild.

We willen voorkomen dat de mensen weggaan, zei wethouder R. Althof deze week. Nu is het nog zo dat mensen die een bouwkavel willen, zich daarvoor moeten inschrijven. Maar er is aanzienlijk meer belangstelling dan dat er grond in Enschede is. Het gevolg: een wachtlijst van 1.500 mensen die jaren zitten te wachten. Sommigen zijn het wachten beu en gaan elders wonen. Met het veilen van kavels wil de gemeente twee vliegen in één klap slaan: mensen die sneller een huis willen, kunnen dat gemakkelijker - zij het duurder - bewerkstellingen. Bovendien krijgen kapitaalkrachtigen van buiten de stad de kans snel een stuk grond in Enschede te kopen. Normaal gesproken moet iemand eerst in de stad komen wonen voor hij op de wachtlijst wordt geplaatst.

Belangstellenden mogen - als ze dat willen - op alle kavels een bod uitbrengen. En vervolgens is het principe eenvoudig: de hoogste bieder koopt. Hij moet ook kopen, want het bod is bindend. Voorwaarde is dat hij zelf in het nog te bouwen huis gaat gaan wonen. Er zijn richtlijnen en afspraken in het geval iemand op meerdere kavels het hoogste bod uitbrengt; niemand krijgt meer dan één kavel.

,,Het voordeel is dat je sneller een huis kunt laten bouwen'', zegt betrokken ambtenaar R. de Ruiter. Hij geeft toe dat het niet echt ideale situatie is. De mensen op de wachtlijst komen voor het blok te staan: wie niet meedoet, heeft minder kans op een reguliere kavel (naast de 50 kavels-per-opbod zijn er jaarlijks nog 150 kavels via de wachtlijst te verdelen). Wie wel meedoet, moet waarschijnlijk meer betalen dan hij betaald zou hebben als hij de kavel langs de normale weg had verkregen. ,,Dit werkt inderdaad prijsopdrijvend. Maar je moet wat als gemeente. Je probeert tegemoet te komen aan de bezwaren die veel mensen hebben tegen die lange wachttijden.''

Hoeveel meer er voor een geveild kavel betaald zal worden dan voor een gewoon kavel, is volgens De Ruiter nu nog niet te zeggen. ,,Dat zal de praktijk uitwijzen.'' Hij weet niet of er tot nu toe veel belangstelling is getoond, maar heeft al wel veel reacties gehad - zowel negatief als positief.

Het is voor het eerst dat een gemeente op een dergelijke manier bouwkavels verkoopt, zegt A. Snijders van de Vereniging Eigen Huis in Amersfoort. Voor de goede orde: de vereniging is er op tegen. ,,Het drijft de prijzen op een overspannen woningmarkt alleen nog maar verder omhoog.'' Snijders voorziet ook ,,problemen'' voor mensen die uiteindelijk een geveild kavel hebben gekocht. ,,Je kunt je voorstellen dat mensen zoveel meer betalen, dat ze een huis moeten laten bouwen dat kwalitatief minder is. Een duurder kavel doet waarschijnlijk afbreuk aan de kwaliteit van de woning.''

Snijders ziet de moeilijkheid voor mensen die niet willen mee bieden: ,,Die moeten nog langer wachten. Het aantal regulier beschikbare kavels neemt immers af.'' Een alternatief heeft ze echter niet. ,,De gemeente moet hier gewoon mee ophouden.'' Volgens De Ruiter van de gemeente Enschede is er sprake van een ,,weloverwogen besluit''. ,,De gemeente vindt dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.''