Poging tot verenigd front tegen Talibaan

Drie oude vijanden uit de Afghaanse burgeroorlog gaan opnieuw samenwerken tegen de Talibaan. De drie krijgsheren – Abdur Rashid Dostum, Abdul Malik en Ahmed Shah Masood – vochten de afgelopen jaren vooral onderlinge gevechten uit om de heerschappij in het noorden van Afghanistan. Nu zouden zij volgens een woordvoerder hebben besloten een nieuw verbond te vormen om te voorkomen dat de Talibaan-milities de heerschappij krijgen in heel Afghanistan. Nu controleren de streng-religieuze Talibaan ongeveer negentig procent van het land.

Volgens de woordvoerder hebben de drie oorlogsveteranen elkaar de afgelopen weken ontmoet in Afghanistans buurlanden Iran en Oezbekistan. Alleen de etnische Tadjiek generaal Masood, een voormalige minister van Defensie, strijdt op dit moment nog met enkele duizenden getrouwen in het noorden van Afghanistan tegen de Talibaan. Na de inval van het Sovjet-leger in 1979 hield Masood zich jarenlang staande. Dostum en Malik, beiden etnische Oezbeken, leven in ballingschap in Iran sinds zij in 1998 werden verslagen door de Talibaan. Dostum versloeg zijn vroegere medestrijder Malik in 1997 toen hij korte tijd aan de zijde van de Talibaan vocht. Dostum zou in Oezbekistan nog over een leger van enkele duizenden strijders beschikken.

Volgens een woordvoerder van de anti-Talibaan-alliantie in Islamabad zijn de contacten tussen de drie krijgsheren tot stand gebracht dankzij bemiddeling van Iran, Rusland en Oezbekistan. Alle drie de landen zijn felle tegenstanders van het Talibaan-bewind in Afghanistan. ,,De overeenkomst houdt in dat Dostum naar Afghanistan kan komen om tegen de Talibaan te vechten'', aldus alliantie-woordvoerder Abdullah. ,,Dostum heeft gezegd dat hij nog mensen heeft binnen de Talibaan-milities in het noorden van het land, en dat die met de terugkomst van Dostum direct naar ons zullen overlopen'', aldus Abdullah.