ONRUSTIG GEDRAG

Naar aanleiding van het artikel `Waas van onrustig gedrag' (W&O 4 maart) zou ik graag mijn mening willen geven. Als ik mijn havo heb afgerond, ga ik eerst een jaar na het buitenland, waarna ik zelf het basisonderwijs wil instappen en de pabo gaan doen.

Lerares in het onderwijs is en blijft een leuk, maar ook moeilijk vak en tijden veranderen snel. Problemen komen voor, ten eerste door slechte opvoeding van de ouders. Dat komt voornamelijk omdat ze zelf geen goede opvoeding hebben gehad of niet weten hoe ze hun kinderen goed moeten aanpakken. Vaak krijgen kinderen veel negatieve kritiek, waardoor het kind weinig zelfvertrouwen krijgt.

Een ander voorbeeld is dat jongens nog steeds hun emoties niet behoren te uiten. Jongens weten vaak niet beter dan zich macho te gedragen in de klas. Ze moeten zich bewijzen tegenover anderen om erbij te horen. Ten tweede wordt de prestatiedrang steeds groter. Kinderen moeten al zoveel op jonge leeftijd en dat wordt in deze maatschappij alleen nog maar erger. Ten derde moeten kinderen zich sociaal met leeftijdsgenoten weten te ontwikkelen, wat vaak nog niet is gebeurd.

Ik denk dat het onrustige gedrag hoort bij deze tijd. Het is niet meer zoals vroeger dat de hele klas doodstil is en kinderen vaak een draai om de oren krijgen of een pak slag. Gelukkig maar.

    • Sanne Huisman Niekerk