Omniworld Almere zoekt toeschouwers

Het sportproject Omniworld moet Almere ,,op de kaart zetten''. Maar wie zitten straks op de tribune? ,,Bij Vitesse zaten vroeger ook maar 6.000 toeschouwers. En nu spelen ze echt niet veel beter.''

Op sportief gebied geniet Almere momenteel slechts enige allure door de jaarlijkse triatlon. Maar dat moet veranderen. Groeigemeente Almere (bijna 150.000 inwoners, verwachting in 2005: 175.000) heeft de ambitie om een complete stad te worden, zo staat in de toekomstvisie omschreven. En daar hoort volgens de beleidsbepalers topsport - en dan vooral profvoetbal - bij.

Wat bezielt een stad om betaald voetbal in huis te halen, met alle mogelijke negatieve randverschijnselen? De burgemeester van Almere, H. Ouwerkerk, spreekt over het verschaffen van ,,moderne vrijetijdsbesteding''. Volgens hem geeft voetbal mensen een speciaal gevoel. ,,Dat is mijn sport, mijn club, mijn stad.'' Als eerste burger van Groningen was Ouwerkerk al werkzaam in een gemeente met een betaald-voetbalorganisatie. ,,Betaald voetbal heeft voor- en nadelen'', beseft hij. ,,Het sec neerzetten van een voetbalstadion, dat hoeft van mij niet. Maar dit is meer dan voetbal, meer dan sport.''

Profvoetbal wordt in Almere beschouwd als het vlaggenschip van een groot project. Als centraal onderdeel van het nieuwe stadsdeel Almere Poort moet Omniworld worden gerealiseerd. Dat is volgens de plannen een complex, dat onder meer bestaat uit een voetbalstadion (10.600 plaatsen), een topsporthal (5.000) een drafbaan (1.800), een expo- en evenementenhal (20.000 vierkante meter), een hotel (200 kamers), kantoren en huizen. Het project kost naar schatting 500 miljoen gulden en dat moet worden opgebracht door gemeente en founders.

Het is de bedoeling dat in Almere ook andere takken van sport dan profvoetbal – basketbal, volleybal, handbal en zaalvoetbal – op het hoogste niveau worden gespeeld. Alle ploegen krijgen dezelfde naam: FC Omniworld, BC Omniworld en VC Omniworld.

Als alle plannen worden gerealiseerd, ontstaat voor Nederlandse begrippen een unieke situatie. De meest recente brochure van het project meldt: `Wat de grachten zijn voor Amsterdam, de Euromast voor Rotterdam en de Martinitoren voor Groningen, moet Omniworld worden voor Almere'. ,,Of het wegvallen van profvoetbal de nekslag voor het hele project zou betekenen, laat ik in het midden. Het zou zeker een verarming zijn'', stelt Gert-Jan de Kort, directeur sport van Omniworld.

Almere wil betaald voetbal spelen, maar heeft geen plek in ere- of eerste divisie. Omniworld vroeg vorig jaar bij de KNVB een licentie aan, maar het probleem is, dat in de competitie geen ruimte is voor een nieuwe club. Daarom adviseert de directeur betaald voetbal van de KNVB, Arie van Eijden, Almere zich te richten op het algemeen kampioenschap bij de amateurs. Via die titel zou promotie naar de profs kunnen worden bedongen. De hoogst spelende club van Almere, Sporting Flevoland, voetbalt in de hoofdklasse.

Als er plaats voor nieuwe clubs in het profvoetbal komt, dan maakt FC Omniworld een goede kans, omdat Flevoland als provincie nog geen betaald voetbal heeft. Maar directeur De Kort erkent dat het aanvankelijke streven om in het seizoen 2001-2002 met Omniworld in de eerste divisie te voetballen, niet haalbaar is. Wel is er in de persoon van oud-international Keje Molenaar al een directeur betaald voetbal aangesteld. Hij kan door zijn ervaring in het voetbal en zijn hoedanigheid als jurist op meerdere fronten van nut zijn.

Mede met het oog op het `noodscenario' – via het amateurkampioenschap naar betaald voetbal – zal Omniworld de banden met het plaatselijke Sporting Flevoland verstevigen. Tot nu toe bood de organisatie financiële steun aan de voetbalschool van de club. Vanaf komend seizoen worden de besturen van Omniworld en de amateurvereniging samengevoegd. Ook wordt vrijwel zeker de naam in FC Omniworld veranderd. De bedoeling is dat een betere ploeg op het veld komt te staan.

Als aanloop naar Omniworld heeft Almere al twee ploegen in huis gehaald, die in hun sport op eredivisieniveau meedoen. In het volleybal verhuisde het mannenteam van het Amstelveense AMVJ naar Almere en in het basketbal werd een licentie verkregen en een team samengesteld. Beide ploegen worden uit het ontwikkelingsbudget van Omniworld bekostigd. Ze konden dit seizoen nog geen hoge ogen gooien. De volleyballers werden in de eerste ronde van de play-offs uitgeschakeld, de basketballers haalden de play-offs niet. De teams worden versterkt.

Het loopt nog niet storm bij de teams van Omniworld. Daar ligt één van de problemen van het project. Wie moeten straks de tribunes bij de verschillende topploegen gaan bevolken? Veel inwoners van Almere zijn afkomstig uit Amsterdam en blijven in of rond de hoofdstad vaak hun oude gewoonten trouw, zoals het bezoeken van de sportclub. ,,Dat zou ik ook doen'', zegt de burgemeester. Hij denkt dat het tijd kost om mensen warm te krijgen voor een ploeg uit hun nieuwe woonplaats. ,,Daar moeten we hard voor buffelen.''

Omniworld-directeur De Kort herinnert zich dat bij de eerste wedstrijd van de basketbalploeg 75 mensen aanwezig waren, waarvan 25 van de tegenstander. Tegenwoordig zitten er meer eigen aanhangers. Vorige maand ging voor het eerst een bus met supporters mee naar Den Helder. Het is een begin. Met acties wordt geprobeerd de aandacht te trekken. Klantvriendelijkheid is in Almere belangrijk. ,,De spelers van onze ploegen moeten een band met het publiek opbouwen'', zegt De Kort.

De nieuwe accommodatie moet aantrekkingskracht uitoefenen. ,,De basketballers spelen nu in een hal met een prachtige vloer. Maar er is niets om als publiek te blijven hangen'', zegt Ouwerkerk. De Kort wijst op Vitesse en het Gelredome. ,,In het oude stadion zaten 6.000 toeschouwers, nu zit het Gelredome vol. Maar zo veel beter voetbalt Vitesse echt niet.''

    • Hans Klippus