Nigeriaanse bende opereert in Nederlandse ambassade

De Nederlandse ambassade in Lagos, Nigeria, is doelwit van een criminele bende. De bende tapt de telefoonlijnen van de ambassade af met de bedoeling mensen op te lichten die van diplomatieke diensten willen gebruikmaken.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangt de ambassade in Lagos al sinds november vorig jaar klachten over pogingen tot oplichting. Nigerianen die om een visum voor Nederland verzochten, kregen te horen dat ze zich vooraf ergens buiten de ambassade dienden te vervoegen met contant geld.

Ook Nederlanders in Nigeria zijn een prooi voor de bende. De familie van zakenlui wordt benaderd met een smoes dat de zakenman in de gevangenis is beland na het veroorzaken van een auto-ongeluk. Voor de bemiddeling vraagt de bende vele duizenden guldens. Als iemand vanuit Nederland de ambassade belt, wordt het telefoongesprek omgeleid naar een medeplichtige die zich uitgeeft voor medewerker van de ambassade en het verhaal bevestigt.

De toedracht werd het ministerie pas duidelijk toen een Nederlandse ambtenaar de ambassade belde, naar een Nederlandse diplomaat aldaar vroeg en een onbekende Nigeriaan aan de andere kant van de lijn in het Engels antwoordde: `Daar spreekt u mee.'

Met de Nigeriaanse regering zoekt Buitenlandse Zaken naar een oplossing. Bezoekers van de ambassade worden met grote borden gewaarschuwd voor oplichters. Volgens de woordvoerder van het ministerie zijn er al honderden telefoontjes binnen gekomen van gedupeerden.

De ambassade in Lagos was gisteravond niet meer bereikbaar voor commentaar. De telefoon werd opgenomen met een enkel `hallo', van een man die zich voorstelde als de `police-officer' van de ambassade.

De Nederlandse vertegenwoordiging in Lagos raakte vorig jaar in opspraak toen de hulporganisatie Terre des Hommes onthulde dat corrupt ambassadepersoneel visa verstrekte aan mensensmokkelaars. Toenmalig ambassadeur B. Körner is daarop van zijn post ontheven.

Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken is Körner inmiddels geschorst omdat justitie een strafrechtelijk onderzoek doet naar de periode dat hij ambassadeur in Colombo, Sri Lanka was. Ook hier wisten mensensmokkelaars visa te verkrijgen op de Nederlandse ambassade.